Duizenden Schotten manifesteren voor onafhankelijkheid in de straten van Edinburgh

In Edinburgh, in Schotland, zijn duizenden mensen op straat gekomen voor Schotse onafhankelijkheid. 

Het was een kleurrijke en luidruchtige menigte die op pad was, met doedelzakspelers en heel veel Schotse vlaggen. De organisatie ging uit van All Under One Banner, een koepel van verschillende pro-onafhankelijkheidsgroeperingen. In de massa waren ook onder meer vlaggen van Wales en Catalonië te zien.

Officiële schattingen van het aantal betogers zijn er nog niet. De organisatie spreekt over 200.000 mensen. "Het lijkt me sterk dat ze dat gehaald zouden hebben", zegt VRT NWS-journaliste ter plaatse Veerle De Vos. Zij heeft het over wellicht tienduizenden betogers. "Het is hier in Edinburgh ook al de hele namiddag hondenweer."

Er was ook een kleine groep tegenbetogers met Britse vlaggen.

Lees verder onder het gesprek met Veerle De Vos in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De betogers willen een nieuw referendum afdwingen, nu het Verenigd Koninkrijk - mét Schotland - uit de Europese Unie stapt. Enkele jaren geleden stemde een meerderheid van de Schotten nog tegen onafhankelijkheid. Maar de nakende brexit verandert de zaak, vinden de betogers. In Schotland was een meerderheid gekant tegen de brexit. 

"Recente peilingen geven aan dat er voor het eerst een kleine meerderheid zou zijn voor onafhankelijkheid", zegt Veerle De Vos. "Maar de Britse regering van premier Boris Johnson is een koele minnaar van een nieuw referendum. Hij vindt dat de Schotten in 2014 hun kans hebben gehad. In elk geval zullen de frustratie en de woede over wat er in Londen gebeurt hier niet snel gaan liggen."

De Schotse premier Nicola Sturgeon was niet op de onafhankelijkheidsbetoging, maar sprak op Twitter wel haar steun uit. "Ik ben in gedachten bij jullie. En twijfel er niet aan, de onafhankelijkheid is op komst", zo liet ze weten.

Aan de betoging nemen ook enkele Vlamingen deel. VRT NWS-journaliste Veerle De Vos sprak met hen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen