Schrijf je zonder fouten in voor De Schrijfwijzen, de "10 Miles voor taalliefhebbers"

Op Sinterklaas doen meer dan 100 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel mee met De Schrijfwijzen ofwel Het Groot Dictee Heruitgevonden. Inschrijven kan vanaf nu, en je hoeft niet eens een spellingkrak te zijn.

Eind 2016 werd het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor het laatst georganiseerd in Den Haag, met Vlaamse en Nederlandse scherpe pennen. Toen viel het doek over de spellingsslag der Lage Landen. Het dicteebloed kroop waar het niet gaan kon en al snel doken er alternatieven op. De bib van Mechelen begon met Het Groot Dictee Heruitgevonden. Vorig jaar deden al 50 bibliotheken mee en dit jaar maar liefst dubbel zoveel: meer dan 100 bibs in Vlaanderen en Brussel.  

Je hoeft geen spellingkrak te zijn

“Het is een dictee voor iedereen die graag speelt met letters. Je hoeft geen spellingkrak te zijn om mee te doen. Het wemelt niet van de moeilijke woorden, maar laat je in verschillende rondes creatief aan de slag gaan met taal", zegt An Leenders van Creatief Schrijven vzw, die het dictee organiseert. 

De tekst is geschreven door jong talent. Daarvoor organiseerde Creatief Schrijven vzw een wedstrijd. De winnende tekst die op vrijdag 6 december overal te lande wordt voorgelezen, is van de hand van Annika Cannaerts uit Borgerhout.

Het eindigt trouwens niet op sinterklaasdag: de winnaars van alle bibliotheken en van de online-versie van het dictee nemen het midden januari nog eens tegen elkaar op. De grote winnaar wordt dan De Schrijfwijze 2019 en mag een mooie pen op zak steken.

Een samenhorige taalwedstrijd

Zoveel moge duidelijk zijn: het dictee is niet dood en begraven. “De mens is van nature nieuwsgierig, wil zich graag verbeteren en ook meten met anderen. Dit fijne taalspel dat simultaan gespeeld wordt tussen de boeken in meer dan 100 bibs zet in op dat wedstrijdelement, maar vooral ook op een samenhorigheidsgevoel. Wij zien Het Groot Dictee Heruitgevonden als de 10 Miles voor taalliefhebbers,” zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw.

Meest gelezen