AFP or licensors

Actiegroep Femen protesteert tegen moorden op vrouwen

Met hun huid en haar vol klei wandelden honderd leden van de actiegroep Femen naar de begraafplaats van Montparnasse in Parijs. Ze wilden aandacht vragen voor moorden op vrouwen door partners of ex-partners.

Elke vrouw haalde op het kerkhof in een stil protest een zwart bord in de vorm van een grafzerk boven. Op ieder bord stond de naam van een vrouw die dit jaar door haar echtgenoot of ex werd vermoord: "Taïna, 20, 3e vrouwenmoord", "Michèle, 72, 10e vrouwenmoord", "Fabienne, 51 jaar, 36ste vrouwenmoord", "Marie-Alice, 53, 51ste vrouwenmoord","Audrey, 37, 66ste vrouwenmoord", "Denise, 58, 92ste vrouwenmoord", "Clothilde, 35, 96ste vrouwenmoord", "Salome, 21 jaar oud, 100e vrouwenmoord".

AFP or licensors

In de tocht naar het kerkhof klonk het protest nog luid: "Niemand meer", schreeuwden de demonstranten in de aangrenzende straten. Met witte letters stonden noodkreten op hun bloot bovenlijf: "Ik wilde niet sterven", "Ik verliet hem, hij heeft me vermoord" of "Ik zal pas ernstig genomen worden als ik dood ben".

Volgens de militante actiegroep zijn er dit jaar in Frankrijk al 114 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner. Vorig jaar waren dat er 121, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Femen vraagt dat politie en gerecht meer aandacht geven aan de voortekenen van vrouwenmoord: “De meeste van deze vrouwen waren eerder al slachtoffer van huiselijk geweld. Die klachten moeten sneller ernstig genomen worden.”

Inna Shevchenko, boegbeeld van de Femen-beweging, vertelde verslaggevers dat "het belangrijkste vandaag is om vrouwen écht te horen. Ieder van ons kan slachtoffer worden van echtelijk geweld, van partnermoord."

Meest gelezen