Federale politie neemt recordbedrag van 14 miljard euro misdaadgeld in beslag: "We moeten handelen waar het pijn doet"

Vorig jaar nam de federale gerechtelijke politie een recordbedrag van 14 miljard euro in beslag, waarvan ongeveer 13 miljard in één complex fraudedossier. Daarnaast werden er 3.407 zware criminelen gearresteerd. Vooral de drugsproblematiek kent een opmars. Dat blijkt uit jaarcijfers van de federale politie. 

Vorig jaar heeft de federale gerechtelijke politie meer dan 14 miljard euro misdaadgeld in beslag genomen, waarvan 13 miljard in het complexe dossier rond de Libische fondsen. Er werden ook 3.407 arrestaties voor zware criminaliteit verricht. In vergelijking met vorige jaren is dat een forse toename. Zo werd er in 2017 nog 644 miljoen euro in beslag genomen en werden er 2.907 zware criminelen gearresteerd. Vooral drugshandel is een groot probleem geworden. In 2018 werd er 1.3 ton marihuana aangetroffen op meer dan 1000 cannabisplantages. 

Misdaad mag niet lonen, en dus moeten we handelen waar het pijn doet: in de portefeuille

Federale gerechtelijke politie

De federale politie zegt dat ze zich steeds meer zal toespitsen op georganiseerde criminaliteit en dan vooral op het in beslag nemen van zogenoemd misdaadgeld. Dat is geld dat voortvloeit uit criminele feiten zoals drugshandel of mensenhandel. "Daar zullen we steeds meer en meer op gaan inzetten. Misdaad mag niet lonen, en dus moeten we handelen waar het pijn doet: in de portefeuille", klinkt het bij de politie. 

Nationale en internationale samenwerking

De strategische ligging van ons land fungeert als aantrekkingspool voor vele vormen van grensoverschrijdende criminaliteit
Pieter De Crem

De politie zegt dat ze daarom ook meer gaat inzetten op internationale en nationale samenwerking, zoals overheidsadministraties, douane en lokale politiezones. “De strategische ligging van ons land met zijn internationale havens fungeert als aantrekkingspool voor vele vormen van grensoverschrijdende criminaliteit", zegt ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Pieter De Crem (CD&V). 

Voor alle duidelijkheid: het gaat om geld dat voorlopig in beslag is genomen tijdens een gerechteljk onderzoek, de eigenaars zijn het nog niet definitief kwijt. Dat gebeurt pas wanneer het onderzoek is afgesloten en een rechter het geld definitief verbeurd verklaart. Dan gaat het naar de staatskas. Maar de kans bestaat ook dat de eigenaars uiteindelijk worden vrijgesproken en hun geld terugkrijgen.

Meest gelezen