Ginger Baker, invloedrijke drummer van Cream en “muzikale hooligan” overleden

Ginger Baker was een drummer die buiten de traditionele lijntjes kleurde, een inspiratiebron voor veel slagwerkers van nu. Maar Baker stond ook bekend om zijn onmogelijk karakter. Hij is 80 jaar geworden. Paul McCartney brengt hem een eresaluut via Twitter. De Belgische drummer Michael Schack ziet in Ginger Baker een voorbeeld. 

Eind jaren zestig maakten  de Britse bands Led Zeppelin en Cream het mooie weer met psychedelische, grensverleggende muziek. Cream: dat waren gitarist Eric Clapton, bassist Jack Bruce en Ginger Baker op drums. Bekende nummers zijn onder meer "Sunshine of your love", "White Room" en "Toad", waarin Baker een van de oudste en meest legendarische drumsolo's uit de rock speelde. 

Bekijk de video hier onder:

Peter Edward "Ginger" (wegens zijn rode haren)  Baker werkte na Cream nog even samen met Eric Clapton en met Steve Winwood in de groep "Blind Faith". In 2005 kwamen de Creamleden nog eens bijeen voor een reünie. Ginger Baker overleed op zijn 80e. Hij was al een tijdje ziek. Zijn familie maakte het nieuws van zijn dood bekend:

Ex-Beatle Paul McCartney noemt Ginger Baker een "grote drummer, een wilde en fijne kerel". Ze speelden samen op het album "Band on the run" van Paul McCartney & Wings uit 1973.

De Belgische drummer Michael Schack, vroeger bij Clouseau, Ozark Henry, Netsky en nu solo actief onder meer als dj, heeft veel bewondering voor Ginger Baker. “In een tijd waar de muziekwereld nog erg conservatief was doorbrak Ginger Baker de hokjes. Hij combineerde jazz met een harde rockattitude en vervolledigde de cocktail met wereldmuziek en Afrikaanse ritmes." Daar heeft Michael Schack naar eigen zeggen zelf veel van opgestoken.

De groep Cream was geen lang leven beschoren, maar in zijn lange loopbaan bleek Ginger Baker van vele markten thuis. Hij speelde later op albums van de postpunkband Public Image Ltd., rock- en bluesgitarist Gary Moore, jazzgitarist Bill Frisell of de Nigeriaanse pionier van de afrobeat Fela Kuti. 

Hij was een gewelddadige hellraiser

Muzikaal was Ginger Baker dan wel vooruitstrevend,  maar qua karakter was hij een echte “etterbak” volgens Michael Schack, een “hellraiser”, een “muzikale hooligan” doordrenkt van drank en drugs die schade toebracht aan menige backstage en hotelkamer en er zelfs niet voor terugschrok om “interviewers op het gezicht te slaan”.  Het is een wonder dat Ginger Baker 80 jaar is geworden, besluit Michael Schack, "hij heeft zijn eigen brexit net op tijd georganiseerd." Over zijn turbulente leven is in 2012 de documentaire "Beware of Mr. Baker" gemaakt. 

Bekijk hier een video van "Toad" met een legendarische drumsolo van Ginger Baker (1968):

Meest gelezen