Vriendinnen van vermoorde Julie Van Espen delen pakkend filmpje: "We zetten deze beweging verder"

De vriendinnen van Julie Van Espen hebben een pakkend filmpje gemaakt als eerbetoon aan hun vermoorde vriendin. Het is vanmorgen getoond op een herdenkingsdienst in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Enkele honderden familieleden, vrienden en studiegenoten woonden de dienst bij.

De 23-jarige studente Julie Van Espen uit Schilde werd in mei vermoord in de buurt van het Albertkanaal in Merksem. De dader, Steve Bakelmans, gaf toe dat hij haar wilde verkrachten en het meisje doodde omdat ze zich hevig verzette.

De eucharistieviering in de Antwerpse kathedraal op zondag stond in het teken van Julie Van Espen. De Antwerpse bisschop Johan Bonny, die ook de uitvaartplechtigheid op 18 mei leidde, had het in zijn homilie over het enthousiasme en spontaneïteit waarmee Julie in het leven stond. "Een positieve kracht dreef haar voort. Ze straalde vriendschap en betrokkenheid uit."

De vriendinnengroep van Julie nam een filmpje op in samenwerking met Punt.vzw, een organisatie die slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag begeleidt. "Julie heeft haar leven gegeven in de strijd tegen seksueel geweld. Deze strijd hoeft niet nodeloos te zijn geweest. Julie bracht een beweging op gang. Wij willen deze beweging verder zetten." Ze riepen de aanwezigen op om Punt.vzw te steunen.

Het filmpje is verspreid via de YouTube-account van de Universiteit Antwerpen, waar Julie student was. U kunt het hieronder bekijken:

Meest gelezen