Jan Jambon blikt terug op start als minister-president: "Vlaams Parlement is rustiger dan de Kamer, ik ga mij aanpassen"

De start van Jan Jambon (N-VA) als minister-president verliep niet bepaald rimpelloos. In "De zevende dag" blikte hij terug op zijn eerste dagen aan het hoofd van de Vlaamse regering. "Ik ben de Kamer gewoon, daar ging het er veel woeliger aan toe", zegt hij. En over het niet vrijgeven van de cijfers vóór de regeringsverklaring? "Ik snap de commotie eigenlijk niet zo goed."

Begin deze week sloten N-VA, CD&V en Open VLD een akkoord over een Vlaamse regering, geleid door Jan Jambon (N-VA). De eerste dagen van zijn minister-presidentschap waren nogal bewogen. Woensdag legde Jambon zijn regeringsverklaring af in het Vlaams Parlement, maar clashte zwaar met de oppositie omdat hij de begrotingstabellen nog niet vrijgaf. Die geven in detail weer wat de verschillende beleidsmaatregelen naar verwachting zullen opbrengen of kosten.

Jambon wil die cijfers pas maandagmiddag, morgen dus, vrijgeven. Maar de oppositie wou die cijfers al zien voor vrijdag, de dag dat het debat over de regeringsverklaring in het Vlaams Parlement gepland stond. Zonder cijfers, geen debat, stelden ze. Een uitspraak van Jambon op een bijeenkomst van Doorbraak.be gooide nog wat olie op het vuur. "De tabellen liggen klaar, maar als de oppositie die eist, neig ik ze niet te geven", zei Jambon daar.

Vrijdag was er dan normaal gezien het debat over de regeringsverklaring, maar nog voor dat van start kon gaan, verlieten alle oppositiepartijen het halfrond. Wat volgde, was een halfrond met heel wat lege zetels en een meerderheid die met zichzelf debatteerde. En een minister-president die tijdens dat debat een spelletje speelde op zijn gsm.

"Ik zal mij schikken naar de stijl van het Vlaams Parlement"

In "De zevende dag" blikte minister-president Jambon terug op zijn eerste dagen aan het hoofd van de Vlaamse regering. "Ik begrijp dat dat beeld van een op zijn gsm tokkelende minister-president niet zo goed overkomt", geeft hij toe. En de uitval naar parlementslid Meyrem Almaci (Groen) ("Da gadde gij nie bepalen", red)? "Dat dat niet past, dat weet ik, maar anderzijds, iemand onderbreken als hij spreekt, dat past ook niet."

"Ik ben wel nieuw in Vlaanderen", reageert Jambon, die voor de N-VA in de Kamer zat en jarenlang minister van Binnenlandse Zaken was. Tijdens de campagne voor de verkiezingen eerder dit jaar werd hij ook naar voren geschoven als federaal kandidaat-premier voor de N-VA.

"Ik ben de Kamer gewoon, daar ging het er heel wat woeliger aan toe. Ik begrijp dat de stijl in het Vlaams Parlement anders is, rustiger. Ik zal mij daar ook naar schikken, ik ben een goede en snelle leerling. Maar goed, dit is leergeld betalen", zegt Jambon.

Bekijk hier het gesprek met Jan Jambon over zijn eerste dagen als minister-president:

Videospeler inladen...

De cijfers? "Ik snap de commotie niet zo goed"

Minister-president Jambon blijft erbij dat de begrotingstabellen pas morgen kunnen worden vrijgegeven. "Die begrotingstabellen, die moeten in detail opgemaakt worden en dat vraagt veel tijd. Hoe kom je aan de cijfers, wat is de redenering, hoe is dat onderbouwd? Het is een heel huzarenstuk om dat op te stellen. Ik snap de commotie eigenlijk niet zo goed."

Het feit dat Jambon wacht met de cijfers vrij te geven, voedt bij sommigen het wantrouwen. Er zijn investeringen aangekondigd, maar hoe zullen die betaald worden? Met andere woorden, komen er nog al dan niet forse besparingen aan?

Extra geld komt niet als manna uit de hemel vallen. Er is geen toveroplossing, je moet de middelen érgens halen. Dat is beleid voeren.

Jan Jambon

"Er zijn twee dingen, ten eerste een begroting in evenwicht, ten tweede domeinen die extra middelen vragen, zoals onderwijs en welzijn", reageert Jambon. "Als je een begroting in evenwicht wil en je extra middelen nodig hebt, zijn er twee opties: je haalt het bij de mensen - extra belastingen- of je bespaart op je eigen apparaat."

"Extra geld komt niet als manna uit de hemel vallen. Er is geen toveroplossing, je moet de middelen érgens halen. Dat is beleid voeren. Kijken waar er geld nodig is en waar we het met wat minder kunnen doen, en dat gaan we dan inzetten."

Bekijk hier het gesprek met Jan Jambon over de cijferdiscussie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen