Dit jaar nog nieuwe woning kopen? "Ofwel woonbonus, ofwel verlaagde registratie, niemand valt tussen mazen van net"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verzekert dat iedereen die dit jaar een woning koopt ofwel nog de woonbonus krijgt, ofwel de verlaagde registratierechten. De voorbije dagen was onzekerheid ontstaan omdat de overgang tussen beide systemen op 1 januari volgend jaar was aangekondigd. Maar wie dit jaar nog een verkoopsovereenkomst ("compromis") ondertekent en pas volgend jaar de notariële akte, dreigt tussen de twee voordelen te vallen.

Een van de maatregelen uit het nieuwe Vlaamse regeerakkoord die het meeste stof deed opwaaien, is het afschaffen van de Vlaamse woonbonus. Dat is een belastingvoordeel dat u (voorlopig toch nog) kan krijgen bij het aangaan van een lening als u een eerste en enige woning koopt.  

Dat belastingvoordeel verdwijnt vanaf 1 januari 2020. Daardoor zullen mensen met een lening meer belastingen betalen. Voor een koppel dat een woning van 250.000 euro koopt en een lening aangaat van 25 jaar, betekent dat op lange termijn een verlies van 37.000 euro. Ter compensatie dalen de registratierechten vanaf 1 januari van 7 naar 6 procent. Voor datzelfde koppel in diezelfde situatie levert dat een bedrag van 2.500 euro op.

Intussen is ook duidelijk dat er -in tegenstelling tot bij eerdere aanpassingen aan de woonbonus- geen overgangsmaatregel komt. Het is de datum van de akte die telt. Wie nog van de woonbonus wil genieten, moet ervoor zorgen dat de akte ondertekend is vóór 1 januari 2020.

Met andere woorden: enkel een getekend compromis dat dateert van vóór 1 januari, telt niet om nog van de woonbonus te kunnen genieten.

Compromis in 2019, akte in 2020: en de verlaagde registratierechten?

Maar er is een probleem voor mensen die nu al een compromis tekenen of getekend hebben, van wie de akte pas in 2020 verleden kan worden. Zij verliezen niet alleen de woonbonus, maar zouden ook geen aanspraak kunnen maken op de verlaagde registratierechten. Dat komt omdat voor het vastleggen van de registratierechten niet gekeken wordt naar de datum van de akte, maar wel naar die van het compromis. En als dat compromis getekend is vóór 1 januari 2020, dan val je nog onder het oude systeem van 7 procent registratierechten in plaats van 6.

In "De zevende dag" engageerde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zich dat "niemand tussen de twee systemen zal vallen of van de twee systemen zal profiteren". Met andere woorden, niemand zal én niet van de woonbonus genieten, én niet van de verlaagde registratierechten. Anderzijds wordt er ook voor gezorgd dat niemand van de twee voordelen tegelijk kan genieten.

"We gaan het de komende dagen zo modelleren dat er niemand tussen de mazen van het net valt, maar ook niet dat het dubbelop zal zijn", zegt Jambon. Hoe die regeling eruit zal zien, is nog niet duidelijk.

"Moed hebben om pervers systeem stop te zetten"

Veel mensen vinden het verdwijnen van de woonbonus een aanslag op hun portemonnee en er was de voorbije dagen dan ook heel wat kritiek te horen. "Experts hebben in het verleden altijd gezegd dat die woonbonus een pervers systeem is dat moet verdwijnen, omdat het de prijzen op de woningmarkt hoog houdt", reageert Jambon.

De Vlaamse minister-president maakt zich sterk dat als de woonbonus verdwijnt, de prijzen op de woningmarkt zich automatisch gaan corrigeren. "De prijzen van huizen zullen naar normale bedragen zakken", zegt Jambon. "Als een maatregel perverse effecten heeft, moeten we de moed hebben om daarmee te stoppen."

Bekijk hier het gesprek met Jan Jambon over de woonbonus in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen