AFP or licensors

Metro Hongkong deels heropend, demonstranten mét maskers blijven protesteren

De metro in Hongkong is deels weer open, al blijven de meeste metrostations ook vandaag nog dicht. Het openbaar vervoer was stilgelegd na gewelddadige demonstraties vrijdag, waarbij ook tal van metrostations beschadigd werden. De woede van de demonstranten is opgeflakkerd door een verbod op het dragen van maskers. Ondanks het verbod, komen ook vandaag demonstranten opnieuw gemaskerd op straat.

Een aantal doorgaans drukke metrostations is vandaag nog altijd gesloten. De woede van de demonstranten richtte zich vrijdag op winkels en metrostations. Er werden brandjes gesticht voor de ingangen en vitrines werden vernield. 

De maatregel van regeringsleider Carrie Lam om (mond)maskers voortaan te verbieden stuit op bijzonder groot verzet. Anoniem betogen wordt zo onmogelijk. Met de maskers willen de demonstranten zich verbergen voor de alomtegenwoordige slimme camera's in Hongkong.

Noodwet is 'massavernietigingswapen'

Carrie Lam nam de maatregel op basis van een oude noodwet, die al sinds de jaren '60 niet meer was geactiveerd. Hongkong was toen nog een Britse kolonie. Een groep oppositieparlementsleden probeert het verbod op te heffen en noemt de maatregel ongrondwettelijk, omdat het parlement buitenspel wordt gezet.

De oppositie beschuldigt Lam ervan dat ze een soort noodtoestand heeft afgekondigd. Claudia Mo van de Wetgevende Raad: "De wet wordt als een politiek wapen gebruikt. Deze noodwet is een soort massavernietigingswapen, waardoor Hongkong onder een vorm van dictatuur zou kunnen terechtkomen van Carrie Lam, die niets meer is dan een handpop van Peking."

(Lees voort onder de foto.)

Oppositieparlementsleden vechten het verbod het dragen van maskers aan.
AFP or licensors

Volgens parlementslid Dennis Kwok is de maatregel van Lam een gevaarlijk precedent, omdat zij zelf beslist wat wet is, hoe die wordt toegepast en wanneer ze wordt opgeschort. "Zo werkt onze grondwet niet, dat is geen scheiding der machten, die nochtans van groot belang is en een grondwettelijk principe is."

De oppositieparlementsleden vechten de nieuwe wet aan bij het grondwettelijk hof. Het hof wil de controversiële maatregel niet schrappen, maar is wel bereid om de parlementsleden zo snel mogelijk te horen. Oppositielid Dennis Kwok: "Deze zaak heeft extreem belangrijke grondwettelijke gevolgen, want als de regeringsleider deze noodbevoegdheden op deze manier kan gebruiken, houdt niets haar tegen om dat ook voor andere zaken te doen. (...) Ik denk dat het hooggerechtshof het belang van deze zaak inziet en daarom beslist heeft om ons zo snel mogelijk te horen. Ik heb dit nog nooit zien gebeuren."

Opnieuw protest mét masker

Ook vandaag komen demonstranten in Hongkong weer massaal op straat, met hun befaamde paraplu's, maar ook bijna zonder uitzondering mét (mond)masker. Ze scanderen de slogan "een masker dragen is geen misdaad". 

De protesten duren nu al vier maanden. De demonstranten kwamen initieel op straat tegen een wet die het mogelijk moest maken om Hongkongers uit te leveren aan het communistische China, maar richt zich intussen breder tegen de lokale regering en de groeiende invloed van China op Hongkong.

AFP or licensors

Meest gelezen