Videospeler inladen...

Socialistische partij van premier Costa wint Portugese verkiezingen, maar haalt geen absolute meerderheid 

In Portugal heeft de socialistische partij (PS) van de uittredende premier Antonio Costa de parlementsverkiezingen gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld, haalt zijn partij zo'n 37 procent. Verwacht wordt dat hij zijn samenwerking met de twee radicaal-linkse partijen zal voortzetten.

De PS komt uit op zo'n 37 procent van de stemmen. "We hebben een grote overwinning geboekt en accepteren de opdracht om Portugal ook de komende vier jaar met toewijding en verantwoordelijkheid te regeren", zei Costa tegen zijn aanhangers nadat de uitslag bekend geraakt was..

De voorbije regeerperiode heeft Costa in een minderheidsregering samengewerkt met twee radicaal-linkse partijen: het Linkse Blok (BE) en de Communisten (CDU). Zij kregen samen zo'n 16 procent van de stemmen. Vermoedelijk zal de premier voor een nieuwe termijn die samenwerking voortzetten. 

De grootste oppositiepartij, het centrumrechtse SPD, haalt 28 procent van de stemmen. Portugal is een van de weinige landen in Europa waar rechts-populistische partijen geen rol van betekenis spelen. De economie doet het Europees gezien bovengemiddeld goed. Dankzij de export en het toerisme daalden de werkloosheid en het begrotingstekort de voorbije jaren. 

De opkomst bij de verkiezingen in Portugal was historisch laag. Amper 54 procent van de stemgerechtigde Portugezen ging stemmen. 

Bekijk het verslag van de Portugese verkiezingen uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen