Videospeler inladen...

Brandweer vindt dodelijk giftige Texaanse ratelslangen in bos in Namen: "Iemand heeft ze gedropt, totaal onverantwoord"

In een bos in de buurt van Namen heeft de brandweer afgelopen vrijdag twee dodelijk giftige Texaanse ratelslangen gevonden. Iemand had ze daar gedropt. "Totaal onverantwoord", zegt het Natuurhulpcentrum dat de dieren nu opvangt. 

Vrijdagmiddag waren enkele brandweermannen van Namen blusoefeningen aan het houden in een bos, toen ze plots een terrarium opmerkten. De glazen bak was stuk en in de buurt ervan kropen twee gele slangen rond. Omdat de brandweer niet wist om welke dieren het ging, stuurde ze enkele foto's naar de slangenspecialist van de brandweer. Even later kregen ze een bericht terug: "Opgepast! Texaanse ratelslang!", stond er te lezen. 

Ze zijn dodelijk giftig voor de mens

Dries Damiaans, Natuurhulpcentrum

Die "opgepast" was niet overdreven. De Texaanse ratelslang staat bekend als een van de gevaarlijkste slangen ter wereld en leeft van nature in Noord-Amerika. "Ze zijn dodelijk giftig voor de mens eens ze volwassen zijn", zegt Dries Damiaans van het Natuurhulpcentrum. "Hier ging het nog om relatief kleine exemplaren (30 en 50 centimeter, red.), maar dan nog zijn ze gevaarlijk voor mensen tot 35 kilogram, dus ook voor veel kinderen."

De brandweer haalde er een dierenarts bij die de slangen in een transportbox kon krijgen. De dieren gingen uiteindelijk naar het Natuuropvangcentrum van Oudsbergen. "Wij waren de enigen die de slangen op zo'n korte termijn konden opvangen", zegt Damiaans. "Ze zitten hier nu in de noodopvang. Van hieruit zoeken we naar een oplossing: een dierentuin of een gespecialiseerde opvang."

(Lees verder onder de foto.)

Natuurhulpcentrum

"Het is totaal onverantwoord om zulke dieren te houden en dan daarna ook nog eens te droppen", zegt Damiaans. "Gelukkig was het koud vrijdag, waardoor de slangen minder actief zijn en dus niet ver kruipen. Als het warmer was, waren ze wellicht verder de natuur ingetrokken."

In ons land is het verboden om Texaanse ratelslangen te houden zonder milieuvergunning. "In praktijk wordt die ook bijna nooit gegeven", zegt Damiaans. "Maar in Duitsland kan je zulke slangen gewoon op reptielbeurzen kopen. En welke controle is er tussen Duitsland en België?"

Natuurhulpcentrum

Meest gelezen