Tweede klokkenluider heeft informatie over de relaties van president Trump met Oekraïne

Een tweede bron bij de inlichtingendiensten heeft informatie "uit de eerste hand" die het verhaal van de eerste klokkenluider bevestigt. Dat meldt de advocaat van de eerste klokkenluider. Het gaat nog altijd over Trumps relaties met Oekraïne, en hoe de president de Oekraïense regering vroeg om belastend materiaal boven te spitten over Joe Biden. 

De tweede "klokkenluider" heeft zelf geen formele klacht ingediend bij de inspecteur-generaal van de inlichtingendiensten. Maar hij of zij heeft wel met de inspecteur-generaal gesproken en informatie op tafel gelegd die de klacht van de eerste klokkenluider ondersteunt. Bovendien zou het in dit geval gaan om "informatie uit de eerste hand". Klokkenluider nummer 1 beschikte slechts over onrechtstreeks verworven informatie. 

Buitenlandse inmenging

Als de tweede klokkenluider inderdaad ook aanvullende of directere informatie heeft, kan dat de Democraten nieuwe munitie geven in hun onderzoek naar president Trump. Ter herinnering: de klacht ging over Trumps telefoontje met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski op 25 juli. Daarin vroeg de president dat de Oekraïense regering een onderzoek zou starten naar Joe Biden en diens zoon Hunter Biden, die in de raad van bestuur van een Oekraïens gasbedrijf had gezeten. Trump denkt dat hen allebei corruptie kan worden aangewreven. 

Volgens klokkenluider nummer 1 kwam die vraag er op neer dat Trump een buitenlandse mogendheid vroeg om zich te mengen in het Amerikaanse verkiezingsproces. Biden wil immers de presidentskandidaat worden voor de Democratische partij. Als hij dat haalt, wordt hij de tegenkandidaat van Trump bij de algemene verkiezingen van november volgend jaar. 

Juist omdat de president, volgens het relaas van de klokkenluider, zijn eigen voordeel leek na te jagen in zijn officieel gesprek met de president van Oekraïne, én omdat hij buitenlandse hulp inriep voor zijn politieke campagne zijn de Democraten een impeachment- of afzettingsonderzoek gestart. Dat kan  - in theorie - leiden tot de afzetting van de president. Zolang de Republikeinen Trump blijven steunen, is die kans erg klein. 

Meest gelezen