Videospeler inladen...

Vreugdevuren oudejaarsnacht nekken burgemeester Den Haag

Pauline Krikke, de burgemeester van de Nederlandse stad Den Haag, heeft gisteren haar ontslag aangekondigd. Ze deed dat via een filmpje dat ze via sociale media verspreidde. De grote vreugdevuren op het strand van Scheveningen, dat tot Den Haag behoort, liepen uit de hand. Uit een grondig onderzoek bleek dat de burgemeester had kunnen ingrijpen, maar dat niet deed. 

De vreugdevuren zijn een jaarlijkse traditie op het strand van Scheveningen. Metershoge torens in houten paletten worden gestapeld. Dit jaar zelfs tot 40 meter hoog. Vervolgens worden die vreugdevuren aangestoken.

Maar dit jaar liep het dus uit de hand, mede door de felle wind die van zee richting land blies. Door de hevige wind werden vonken die ontstonden uit de metershoge vreugdevuren over de toeschouwers geblazen en zorgden ze voor brandjes en flink wat schade ook in het centrum van Scheveningen zelf.

Er was heel wat schade en er ontstond ook paniek bij de toeschouwers toen die vonken over zich heen kregen. De beelden op 1 januari waren hallucinant en gingen de wereld rond.

(tekst gaat verder onder de foto)

ISOPIX

"Met hart en ziel burgemeester geweest"

De Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzocht de incidenten en kwam vorige week met een kritisch rapport, waarin vooral burgemeester Pauline Krikke onder vuur kwam te liggen. Volgens het rapport wisten het stadsbestuur en dus ook de burgemeester, dat de bouwers van de vuurstapels de veiligheidsregels overtraden. Maar toch werd niet opgetreden, zo luidde de conclusie.

In de gemeenteraad van Den Haag eisten verschillende partijen het ontslag van de burgemeester. Gisteren liet Pauline Krikke via een filmpje op Instagram weten dat haar positie niet langer houdbaar was en dat ze ontslag zou nemen. "Ik heb de commissaris van de Koning verzocht mij met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest."

Wie haar opvolgt, is nog niet duidelijk.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen