Wat niet lukte in het Vlaams Parlement, wordt in "De zevende dag" gedaan: partijen gaan in debat over regeerakkoord

Het debat in het Vlaams Parlement over de regeringsverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) afgelopen vrijdag eindigde in mineur. De oppositiepartijen verlieten het halfrond, omdat de regering geen begrotingscijfers wou bekendmaken. Wat volgde was een klein onderonsje met enkel de meerderheid. In "De zevende dag" krijgen de zeven fractieleiders een tweede kans en debatteren ze over de begrotingscijfers, de woonbonus en de inburgeringscursus. 

Begrotingscijfers

Het debat ging van start met hét onderwerp dat er ironisch genoeg deze week voor zorgde dat er geen debat gevoerd kon worden: het ontbreken van de begrotingscijfers. "Je maakt een regeerakkoord en je kan niet twee dagen later daar betrouwbare cijfers bij serveren. Je hebt ruwe cijfers, maar die moeten echt nog nagerekend worden", zegt Wilfried Vandaele (N-VA). De fractieleider voor Open VLD, Willem-Frederik Schiltz treedt hem bij en herhaalt dat het de bedoeling was om vrijdag een debat te hebben over de visie van het regeerakkoord en dan dinsdag pas een discussie te hebben over hoe die plannen betaald gaan worden. 

Je maakt een regeerakkoord en je kan niet twee dagen later daar betrouwbare cijfers bij serveren
Wilfried Vandaele (N-VA)

Maar de oppositiepartijen zijn het hier niet mee eens. "De afgelopen dagen konden ministers investeringen aankondigen die niet in het regeerakkoord staan", zegt Björn Rzoska (Groen). "Er is op een gegeven moment beslist om de Septemberverklaring te laten samenvallen met het regeerakkoord. Als het samenvalt verwacht je toch minstens krachtlijnen van een begroting. Zeker als een minister-president zelf zegt bij zijn regeerakkoord: alles staat of valt met het budget." Chris Janssens (Vlaams Belang) blijft erbij dat de cijfers niet werden vrijgegeven omdat er 2 miljard besparingen op tafel zouden liggen en men het debat daarover wil omzeilen. 

De afgelopen dagen konden ministers investeringen aankondigen die niet in het regeerakkoord staan
Björn Rzoska (Groen)
Videospeler inladen...

Woonbonus

Ook de omstreden woonbonus werd aangesneden. "De woonbonus is ooit ingevoerd op een moment dat de rente veel hoger stond", zegt Schiltz (Open VLD).  "We merkten dat het voor mensen die toen een huis wilden kopen, bijzonder moeilijk was om de lening af te betalen. Vandaag zien we dat de rente laag staat. De moeilijkheid is nu het stuk dat je op voorhand moet inbrengen. Je hebt bijvoorbeeld registratierechten en notariskosten die betaald moeten worden."

"Veelal kan je geen lening krijgen om de registratierechten te betalen", benadrukt ook Peter Van Rompuy van meerderheidspartij CD&V. "Het is dus voor jonge gezinnen belangrijk dat die registratierechten naar beneden gaan. In 2 jaar tijd zijn de registratierechten gedaald van 10 procent naar 6 procent (die 10 procent was wel voor een zogenoemd groot beschrijf. Voor een bescheiden woning betaalden mensen tot half 2018 5 procent, red). Veel jonge gezinnen kopen een woning om te renoveren en energiezuinig te maken. Dan krijg je 5 procent korting."

"Een verkapte belastingsverhoging op de kap van de betalende middenklasse", trekt Connor Rousseau (SP.A) hard van leer. "Het is voor gezinnen en jonge mensen nu juist moeilijker om een woning te kopen."

Een verkapte belastingsverhoging op de kap van de betalende middenklasse
Connor Rousseau (SP.A)

"In het verkiezingsprogramma van Open VLD stond dat het verwerven van een eigen woning aangemoedigd moet worden. Het eerste dat u doet na de verkiezingen, is het moeilijker maken", zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). "De Vlaamse regering gedraagt zich in deze zaak als een zakkenroller."

Videospeler inladen...

Inburgeringscursus

Het inburgeringstraject is op dit moment gratis. Dat wordt in de toekomst betalend, voor iedereen. Wie verplicht moet inburgeren zal dus ook verplicht betalen. Aan niet slagen hangt een prijskaartje, want wie herexamen heeft, betaalt nog eens 90 euro.

"Wat men nu extra vraagt aan nieuwkomers is: bekijk onze normen en waarden. Ik vraag dat ook aan onze eigen mensen ", zegt Vandaele (N-VA). "We willen volop inzetten op de kennis van het Nederlands en ze moeten inderdaad iets betalen voor de inburgeringscursus om het minder vrijblijvend te maken." 

"Wat mij stoort, is het beeld dat wordt opgehangen dat het ticket duurder wordt, maar eens je het ticket hebt, zal alles vlotter gaan. Iedereen in het werkveld weet dat dit niet klopt. Kijk naar de discriminatie op de woningmarkt", zegt Rzoska (Groen).

Jos D'Haese van PVDA zegt dat hier niet gaat over een inburgeringsbeleid: "We hebben het hier over een zondebokstrategie. Men zet mensen tegen elkaar op, om te verbergen dat het leven voor de gewone mensen veel duurder wordt. Jullie laten nieuwkomers 5 tot 10 jaar wachten tot ze op de wachtlijst voor een sociale woning kunnen komen. Gaan we daar de wooncrisis mee oplossen? Er is geen enkele maatregel om de huurprijzen voor woningen te verlagen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen