Videospeler inladen...

Vicepremier Alexander De Croo: "Federale regering kan tegen begin december gevormd zijn"

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zou er tegen begin december een federale regering kunnen zijn. "Er zijn heel wat gelijkenissen tussen het Vlaamse en het Waalse regeerakkoord", zegt De Croo in "De ochtend" op Radio 1. Volgens De Croo staan de gesprekken tussen N-VA en PS al verder dan algemeen wordt aangenomen.

N-VA en PS lijken op het eerste gezicht water en vuur. Kopstukken van beide partijen herhalen regelmatig hoe diep het water is. Zo hoorde Laurette Onkelinx van PS dit weekend naar eigen zeggen nog "le bruit des bottes" (het geluid van legerbotten, red.) als ze aan Theo Francken van N-VA denkt.

"Voor de verkiezingen onderstreep je de verschillen tussen partijen, na de verkiezingen moet je kijken waarover je het eens bent", zegt Alexander De Croo in "De ochtend" op Radio 1. Volgens hem zijn N-VA en PS veel minder verschillend dan algemeen wordt aangenomen.

"Als je de regeerakkoorden van Vlaanderen en Wallonië naast elkaar legt, zie je heel wat gelijkenissen. Beide regeringen willen de werkzaamheidsgraad omhoog krijgen, bijvoorbeeld. Vlaanderen schaft de woonbonus af, zoals Brussel tijdens de vorige legislatuur heeft gedaan.

Voor de verkiezingen onderstreep je de verschillen tussen partijen, na de verkiezingen moet je kijken waarover je het eens bent.

Alexander De Croo, Open VLD

Regering tegen december?

Volgens De Croo zou het een goede zaak zijn als er tegen december een federale regering is. Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) wordt namelijk voorzitter van de Europese Raad, en zal dus op 1 december stoppen met zijn huidige functie als eerste minister.

"Het zou niet logisch zijn om een ontslagnemend premier te vervangen door een andere ontslagnemende premier", aldus De Croo. Tegen die deadline zou er dus een nieuwe regering moeten zijn, klinkt het.

En De Croo gelooft ook dat dat mogelijk is. "De gesprekken tussen N-VA en PS staan al verder dan de meesten denken", klinkt het. Als de regering tegen december gevormd is, zou het parlement nog op tijd de begroting voor 2020 kunnen goedkeuren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Bart Verhulst in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen