Door listeriabesmetting gesloten bedrijf Offerman kreeg op 5 augustus controle: "Mogelijk is er een verband"

Op 5 augustus voerde de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit een controle uit bij het vleesverwerkende bedrijf Offerman. Dat bevestigt CEO Francis Kint van de Belgische vleeswarenproducent Ter Beke in "Terzake". Offerman is de Nederlandse dochter van Ter Beke, waar een listeriabesmetting werd vastgesteld. "Mogelijk is er een verband tussen die controle en de listeriabesmetting", zegt de CEO van Ter Beke. Ter Beke stelt ook zijn winstverwachtingen voor dit jaar bij.

Het Nederlandse vleesverwerkende bedrijf Offerman in Aalsmeer kreeg op 5 augustus controle van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Dat bevestigt Francis Kint, de CEO van de Belgische vleeswarenproducent Ter Beke aan "Terzake".

Offerman is een Nederlandse dochteronderneming van Ter Beke. In Nederland zijn in twee jaar tijd drie mensen overleden door een listeriabesmetting in vleeswaren. Een vrouw heeft er ook een miskraam door gehad. De vleeswaren kwamen van het bedrijf Offerman. Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer na de aanwijzing van de bacteriebesmetting.

Vleeswarenbedrijven krijgen regelmatig controles. Offerman kreeg er op 5 augustus nog één. “Na elke controle wordt er een protocol opgesteld”, zegt Francis Kint van Ter Beke. Kint bevestigt dat er “een protocol werd opgesteld van verhoogd toezicht en van meer frequente monstername.” Volgens Kint hebben ze zich daar ook aan gehouden.

Op de vraag waarom er op 5 augustus een controle van het NVWA was, blijft Kint het antwoord schuldig: “ik zou zeggen: dat moet je aan hen vragen.” Maar Kint ontkent niet dat er mogelijk een verband is met de listeriaslachtoffers en Offerman: “dat kan mogelijks gelieerd zijn aan het feit dat zij misschien al berichten hadden gekregen van het RIVM dat er mogelijk een link was tussen de listeria bij die ziektegevallen en de listeria die bij ons wordt aangetroffen.”

Het RIVM is het "Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu", een kennis- en onderzoeksinstituut in Nederland gericht op de bevordering van de volksgezondheid en een gezond en veilig leefmilieu.

Listeriabesmetting keldert winstverwachtingen Ter Beke

Ondertussen verlaagt Ter Beke zijn winstvooruitzichten voor dit jaar. Ter Beke ging initieel voor dit jaar uit van een brutowinst  die die van vorig jaar zou overstijgen. CEO Francis Kint geeft nu toe dat de totale impact van de terugroepactie en de tijdelijke stopzetting van de activiteiten bij Offerman groot kan zijn.

“Het is zo dat wij altijd een richtlijn geven en de vorige richtlijn was dat wij, behoudens onvoorziene omstandigheden, het resultaat van 2018 zouden kloppen. Dat hebben wij nu moeten bijstellen en wij hebben gezegd dat het onderliggende EBITDA-resultaat van de groep voor 2019 ongeveer 10 procent lager zal bedragen dan vorig jaar.”

EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Met andere woorden: de inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill. In de praktijk wordt dat gelijkgesteld met het bruto bedrijfsoverschot.

Herbekijk hier de reportage van "Terzake" over de listeriabesmetting:

Videospeler inladen...

Meest gelezen