Videospeler inladen...

Emotionele oproep van ouders verkeersslachtoffer Charlotte Gysel: "Alcohol en autorijden gaan niet samen"

De ouders van het 18-jarige verkeersslachtoffer Charlotte Gysel hebben in "Vandaag" een pleidooi gehouden om niet langer achter het stuur te kruipen wanneer men gedronken heeft. "Ik hoop dat de mensen de boodschap willen begrijpen. Alcohol en autorijden gaan niet samen. Die (dronken) dader was een moordwapen op de weg", zegt Griet Gysel.

Elke week sterven er twaalf mensen op de Belgische wegen. De 18-jarige Charlotte Gysel werd twee weken geleden frontaal aangereden door een dronken bestuurder die 2,39 promille alcohol in het bloed had. De dader reed aan hoge snelheid en werd in het verleden al veroordeeld voor dronken rijden.

De ouders van Charlotte Gysel getuigden in "Vandaag" samen met politierechter Geert Vandaele over het verlies van hun dochter. Ze houden ook  een emotioneel pleidooi om niet langer dronken achter het stuur te kruipen.

"We zien dat de jeugd meer bewust is dat drinken en rijden niet kunnen. Maar we zien dat onze generatie en ouderen er minder bewust van zijn. Vroeger was het meer normaal dat er dronken gereden wordt. Je mocht toen ook meer drinken in het verkeer", zegt Johan Gysel.

De moeder van Charlotte Gysel herhaalt de oproep om niet met een glaasje op te rijden. "Ik hoop dat de mensen de boodschap willen begrijpen. Alcohol en autorijden gaan niet samen. Die dader was een moordwapen op de weg", aldus Griet Gysel.

Op de rechtbank zien we iedereen de revue passeren. Van jonge studenten tot tachtigers

politierechter Geert Vandaele

Politierechter Geert Vandaele ervaart in de praktijk dat er geen leeftijd staat op bestuurders die dronken rijden. "Op de rechtbank zien we iedereen de revue passeren. Van jonge studenten tot tachtigers", aldus Vandaele.

Vandaele ziet verschillende verklaringen voor het feit dat alcohol achter het stuur nog steeds een van de grote doodsoorzaken in het verkeer is. "Ik denk dat de Bob-campagnes niet altijd het doelpubliek bereiken. De dader bij dit ongeluk is een Oekraïner. Ik weet niet of die man de Bob-campagnes ooit gesnapt heeft. Langs de andere kant ligt het in de menselijke aard dat de mensen meestal overmoedig zijn. Dat is een van de nevenwerkingen van alcohol. We gaan starten met een glas en we gaan niet rijden. Plotseling komt er een tweede en een derde glas. De overmoed zinkt weg en er wordt toch gereden. Er is nog een mentaliteitsprobleem. Mensen beseffen voor een stuk niet hoe gevaarlijk het is."

Bekijk het gesprek met de ouders van Charlotte Gysel en politierechter Geert Vandaele uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen