Gent wil maatregelen na mogelijk racistische voorvallen tegen Braziliaanse dansgroep

De stad Gent onderzoekt twee mogelijk racistische incidenten in Gent. Een groepje Braziliaanse dansers wilde na een voorstelling in kunstencentrum Vooruit afgelopen weekend iets gaan drinken in het centrum en zouden tegengehouden zijn door de politie omdat ze "te traag zouden lopen". Diezelfde avond zouden ook buitenwippers de Brazilianen geweigerd hebben in verschillende cafés.

Afgelopen weekend wilde een groep Braziliaanse artiesten na een dansvoorstelling iets drinken in de stad. De Gentse politie zou hen tegengehouden hebben omdat ze "te traag zouden lopen". Ze moesten ook hun identiteitspapieren tonen.

De helft van het groepje ging naar huis na dit voorval, omdat het zich geviseerd voelde door zijn afkomst. De andere helft wilde nog iets gaan drinken in de uitgaansbuurt Overpoort, maar daar zouden verschillende buitenwippers de Brazilianen geweigerd hebben.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) hoopt dat de Brazilianen een klacht indienen: "Het intern onderzoek werd ondertussen al door de korpsleiding opgestart. Maar de Brazilianen moeten officieel een klacht indienen, want pas vanaf dan kunnen camerabeelden opgevraagd worden, en dan pas kan er echt opgetreden worden. We willen ook een gesprek aangaan met de horecasector om dergelijke incidenten in de toekomst tegen te gaan."

De burgemeester maakt zich ook zorgen om de reputatie van de stad: "Dit kan echt niet, dit is een smet op ons imago. Discriminatie en racisme horen absoluut niet thuis in onze stad. Dus hier moet tegen opgetreden worden."

Meest gelezen