Na 12 dagen staken: cipiers in Antwerpen willen werk woensdag hervatten 

De cipiers van de gevangenis van Antwerpen willen het werk woensdag hervatten. Dat melden de vakbonden. In de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen wordt nu al twaalf dagen gestaakt. Daardoor zouden sommige gevangenen niet kunnen douchen,  hun cel niet altijd kunnen verlaten of bezoek ontvangen. De cipiers klagen over personeelstekort, maar krijgen nu extra garanties. 

Als er te veel personeel afwezig is, zal de directie sneller beslissen om het regime in de gevangenis aan te passen. Zo zullen gevangenen bijvoorbeeld erediensten op cel volgen, in plaats van gezamenlijk. Het personeel dat wel nog werkt, zal daardoor tot 48 uur op voorhand weten wat hun precieze werklast zal zijn.

De vakbonden hebben dat voorstel van de directie goedgekeurd, al was er eerst wel wat verdeeldheid. Het akkoord is intussen ook door de directie ondertekend. "Morgen willen we alle personeelsleden goed inlichten", zegt Didier Lemeer van de vakbond VSOA, "om dan woensdag het werk te hervatten." 

Douchen

De staking sleepte al twaalf dagen aan, wat grote gevolgen had voor de gevangenen. "Het merendeel van de gevangenen is al 12 dagen niet uit zijn cel gekomen", vertelt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen in "Start je dag" op Radio 2"Bezoek ontvangen of deelnemen aan de wandeling zit er ook niet in. Wij gaan er wel van uit dat de directie zijn uiterste best heeft gedaan om toch douchemomenten in te plannen voor gevangenen die in de keuken meehelpen."

Minimale dienstverlening?

Een half jaar geleden besliste de regering dat er in een minimale dienstverlening in gevangenissen moet komen om problemen bij stakingen te vermijden. Op dit moment is het nog wachten op plannen van de gevangenissen om te bepalen hoeveel mensen aan het werk moeten blijven om de dienstverlening te garanderen. Maar het overleg om die plannen op te stellen, verloopt moeizaam. 

"Helaas is de relatie met de vakbonden op dit moment eerder moeilijk", aldus Van De Vijver. De vakbonden hebben intussen ook een nationale stakingsaanzegging ingediend om het personeelstekort aan te kaarten. 

Meest gelezen