AFP or licensors

Hevige regens blussen bosbranden in Bolivia

In Bolivia zijn de bosbranden in het oosten van het land onder controle dankzij hevige regenval. Oncontroleerbare branden hebben de voorbije maanden meer dan vier miljoen hectare uitlopers van het Amazonewoud in de as gelegd in Bolivia. Dat is een gebied bijna zo groot als Nederland. Volgens de overheid zijn er nu geen actieve bosbranden meer te zien op satellietbeelden. De brandweer blijft voorlopig wel paraat om te voorkomen dat de branden heropflakkeren.

In de Boliviaanse provincie Santa Cruz, het zwaarst getroffen door de bosbranden, heeft het de voorbije dagen hevig geregend. "Dankzij die zware regenval zijn er geen bosbranden meer actief en zijn er ook geen nieuwe brandhaarden meer bijgekomen in la Chiquitanía (tropische savanne in de provincie Santa Cruz, nvdr), verklaarde Cinthia Asin, regionaal minister van leefmilieu in de provincie Santa Cruz. Volgens Asin zijn er geen actieve bosbranden meer geregistreerd op satellietbeelden.

De brandweer blijft wel nog minstens 24 uur paraat in de regio, om de laatste 11 actieve bosbranden volledig te blussen en om te voorkomen dat de branden heropflakkeren. 

Volgens William Kaliman, commandant van de Boliviaanse strijdkrachten, blijft ook het leger voorlopig actief, omdat er nog geen enkel signaal is gekomen van president Evo Morales om zich terug te trekken uit de regio. "Onze 4.700 soldaten blijven op post zolang het nodig is", laat Kaliman weten.

Ecologische catastrofe

Bolivia is al maandenlang in de ban van buitensporige branden in de uitlopers van het Amazonewoud. Een ecologische catastrofe: in totaal is er minstens 4 miljoen hectare bos afgebrand, sommige milieuorganisaties spreken zelfs van 5,3 miljoen hectare.

Vorige vrijdag zijn er nog honderdduizenden Bolivianen op straat gekomen om te betogen tegen hun president Evo Morales. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de ramp, omdat zijn beleid economische ontwikkeling laat primeren op het behoud van het regenwoud.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen