Videospeler inladen...

Kan energieminister Zuhal Demir (N-VA) de stroomfactuur doen dalen? "Ik ga geen beloftes doen"

Vlaams minister van Energie, Klimaat en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat ze erop zal toezien dat de energiefactuur van de Vlamingen niet verder toeneemt. Maar doen dalen? Dat kan ze niet beloven. Ze wijst daarvoor naar de Vlaamse klimaatambities en... naar de federale regering. "Je mag de mensen geen blaasjes wijsmaken."

De kans is klein dat de energiefactuur van de doorsnee Vlaming aanzienlijk zal dalen, denken experts. Want als de regering de vele extra kosten daaruit weghaalt, komen die in de begroting terecht. En die heeft al een tekort. 

Kersvers minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) spreekt zelf in "De ochtend" op Radio 1 in elk geval enkel over de "betaalbaarheid" van de energiefactuur. "We willen die niet verder doen stijgen en de meerkost niet doen toenemen." Uiteraard zou ze blij zijn als de factuur naar beneden kan. "Maar sta mij toe om daar nu geen uitspraken over te doen. Je mag de mensen geen blaasjes wijsmaken. Ik ga geen beloftes doen op dit moment."

Klimaat vs. energie

"Aan de ene kant, zegt de oppositie, moet je gigantisch grote klimaatambities hebben en aan de andere kant moet je toezien op die betaalbaarheid. Ik zal in mijn beleid op beide moeten letten. Ik ga de komende maanden proberen een totaalvisie te maken: hoe kan ik dat managen?"

Bovendien heeft ze weinig vat op wat de federale regering op dat vlak onderneemt, zegt ze. "Ik zal als een waakhond klaar staan wat die Vlaamse component binnen de energiefactuur betreft. Maar waar ik mij heel veel zorgen over maak, is wat er federaal gaat gebeuren. Als ik zie dat de paarsgroene partijen uit die kerncentrales willen stappen en gascentrales willen bouwen. Wie gaat dat betalen? Dat is een gigantische factuur. Dan komt men mij natuurlijk wel tegen als Vlaamse minister."

Meer groen

Binnen haar bevoegdheid Omgeving wil ze tegen 2030 10.000 extra hectare bos creëren in Vlaanderen. De betonstop, die daarbij moest helpen, is wel afgevoerd. In de plaats daarvan spreekt de Vlaamse regering nu van een "bouwshift". 

De betonstop is dood en begraven. In die communicatie leek het alsof men niet meer kon bouwen. Daar is men nu van afgestapt

Vlaams minister van Energie, Klimaat en Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

"De betonstop is dood en begraven. In die communicatie leek het alsof men niet meer kon bouwen. Daar is men nu van afgestapt. Nu spreken we van een bouwshift: aan de ene kant willen we zo de open ruimte beschermen, maar aan de andere kant willen we de ontwikkelingskansen niet fnuiken."

Voor dat extra groen kijkt ze onder meer naar Scandinavië: "De groene daken, de groene gevels, de hagen: stuk voor stuk belangrijke taken die we kunnen realiseren." En ze wil vier Vlaamse parken, een soort natuurgebieden, oprichten. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, zegt ze nog, maar ook voor de leefbaarheid en het toerisme in bepaalde steden en gebieden.

Beluister hier het hele gesprek met Zuhal Demir in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen