Videospeler inladen...

Myriam en Joke gingen in gesprek met Gentse voyeur die naaktbeelden van hen maakte: "Voor mij moet hij niet naar de cel"

Vandaag is in Gent het proces begonnen tegen een gluurder die beelden maakte van twaalf vrouwen, onder andere in een sportcomplex van de Gentse Hogeschool. Slachtoffers Myriam en Joke kozen ervoor om in gesprek te gaan met de man. Nu denken ze helemaal anders over de straf die hij verdient, en daarover wilden ze getuigen voor onze camera. "Hij heeft meer baat bij therapie, zeker niet bij een gevangenisstraf." 

Mike D.B. maakte naaktbeelden van twaalf vrouwen, onder andere in de douches van het sportcomplex van de Gentse Hogeschool. Die verspreidde hij via het internet, op een Nederlands forum. Zijn proces is vandaag in Gent gestart. Hij riskeert een celstraf van 30 maanden. 

Twee slachtoffers van de gluurder denken intussen helemaal anders over de zaak. Myriam en Joke kozen ervoor om in gesprek te gaan met de voyeur, via herstelbemiddeling.

"Er zijn mensen die daar echt ziek van geweest zijn, met nachtmerries, en zelfs een posttraumatische stressstoornis op den duur", weet Myriam. Maar voor haarzelf, en voor Joke was het vooral belangrijk om te praten.

Bekijk hier de getuigenis van Joke en Myriam:

Videospeler inladen...

De sportclub

Myriam gaf les in dezelfde aikidoclub waar Mike D.B. jeugdcoach was. "Toen bleek dat het iemand van de club was, was de verontwaardiging en de boosheid nog veel groter", zegt Myriam. "Het leek mij zo absurd dat iemand dat doet." 

In het begin dacht ik: ik wil die man nooit meer zien, en ook niet meer naar die rechtszaak gaan

Myriam, slachtoffer

"In het begin dacht ik: ik wil die man nooit meer zien, en ook niet naar die rechtszaak gaan", vertelt ze. "Maar naarmate de tijd vorderde wilde ik hem persoonlijk zeggen wat het voor het mij en voor de dames in de club heeft betekend." Door herstelbemiddeling kon je "in een veilige omgeving, van mens tot mens praten", vindt Myriam, "en elkaar in de ogen kijken". 

Vertrouwensbreuk

Joke was lange tijd bevriend met Mike. "Wij zijn de zomer daarvoor samen op reis gegaan, naar Ierland", vertelt ze. "Daar heeft hij enkele 'gelegenheidsfoto's' genomen, en die heeft hij op het internet geplaatst, met commentaar bij." Dat betekende "een breuk in het vertrouwen", vertelt Joke. "Dat deed het meeste pijn. De foto's zelf vond ik wreed, en gewelddadig." 

Ik voelde: ik wilde met hem spreken

Joke, slachtoffer

"Ik voelde: ik wilde met hem spreken", zegt ze. "Via mijn opleiding Criminologie wist ik dat herstelbemiddeling bestond. We hebben drie gesprekken gehad, de herstelbemiddelaar, Mike en ik. Ik heb daarin veel vragen kunnen stellen, over wat er gebeurd was en wat dat betekende voor ons contact voordien."

Het gesprek

En dat gesprek heeft voor beide partijen een groot verschil gemaakt. "Eerst had hij het gevoel 'ik raak toch niemand aan, zij ondervinden daar toch geen schade van', maar nu ziet hij wel in dat hij in de fout is gegaan", zegt Joke. "Voor mij heeft het echt deugd gedaan om met hem in gesprek te gaan."  

Vroeger dacht ik dat hij een slecht mens was, maar nu zie ik in dat Mike iemand is met een zwaar probleem

Myriam, slachtoffer

"Hij heeft ook zijn excuses kunnen aanbieden", zegt Myriam. "Doordat hij in therapie is, weet hij nu wat dit betekent voor zijn slachtoffers. Daarvoor had hij daar geen besef van."

Ook Myriam zelf veranderde haar mening: "Vroeger dacht ik dat hij een slecht mens was, maar nu zie ik in dat Mike iemand is met een zwaar probleem. 

Het proces

Joke trof met Mike al een regeling over een schadevergoeding. Myriam verwacht enkel een symbolische vergoeding. Een gevangenisstraf vinden ze allebei niet de beste optie. "Ik denk dat Mike meer baat heeft bij therapie, en zeker niet bij gevangenisstraf", zegt Myriam. 

Ik hoop dat hij op een andere manier met mensen leert omgaan

Joke, slachtoffer

Ook Joke vindt dat de maand voorhechtenis die de voyeur in de gevangenis uitzat, het nodige "schokeffect" heeft gehad. "Ik hoop dat hij een nieuwe vriendenkring kan opbouwen, en een stabiele relatie. Ik hoop dat hij een warm nest kan geven aan zijn dochtertje en een goede vader kan zijn", zegt zij. "En dat hij op een andere manier met mensen leert omgaan."

De uitspraak voor Mike D.B. volgt op 21 oktober. Hij heeft de feiten al bekend, en vandaag betuigde hij opnieuw zijn spijt tijdens het proces.

Van de twaalf slachtoffers stelden acht vrouwen zich burgerlijke partij. Zowel Joke als Myriam benadrukken dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met de feiten. 

Meest gelezen