Videospeler inladen...

Turkije wil Syrië binnenvallen, VS-president Trump: "Tijd dat wij ons onttrekken aan belachelijk eindeloze oorlogen"

Turkije staat op het punt om het noorden van Syrië binnen te vallen. Dat zeggen de Verenigde Staten. In een persmededeling laat het Witte Huis weten dat de VS er zijn eigen militairen intussen teruggetrokken heeft. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de terugtrekking nog eens gemotiveerd op Twitter. 

Door het conflict in Syrië hebben de Koerden bijna het volledige gebied aan de grens tussen Syrië en Turkije in handen gekregen. De Koerden in Syrië hebben samen met de internationale troepenmacht tegen IS gevochten. 

De Turkse president Erdogan dreigt al maanden met een militaire aanval tegen de Koerden. Turkije beschouwt de Koerdische strijders als terroristen en vreest dat ze ook vanuit het noorden van Syrië aanvallen tegen Turkije zullen opzetten. 

De Amerikaanse troepen zullen niet bij de operatie van Turkije betrokken zijn en hebben zich intussen teruggetrokken uit de regio. Dat heeft het Witte Huis gemeld na een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.  "Het Witte Huis in Washington heeft vannacht in allerijl een mededeling verspreid waarin ze zeggen dat ze hun elite-eenheden er weggehaald hebben omdat Turkije op het punt staat er binnen te vallen", zegt VRT-journalist Jens Franssen.

(Lees verder onder het kaartje)

Waarom doet Turkije dit? "Strategische gamechanger"

De Turkse president had zaterdag al gezegd dat een militaire interventie "vandaag of morgen" kan plaatsvinden. Lokale media meldden gisteren al dat Turkije gestart was met de verplaatsing van soldaten en uitrusting naar de zuidoostelijke grens met Syrië. Volgens Erdogan ziet Turkije zich genoodzaakt om militair in te grijpen voor zijn eigen veiligheid. 

"Mocht Turkije er de komende uren of dagen binnenvallen, dan spreek je echt wel over een strategische gamechanger", verduidelijkt Franssen. "Dan gaat Turkije proberen een bufferzone in te stellen in het noorden van Syrië. Waarom doet Turkije dat? Turkije zegt: de Koerden in eigen land (de PKK), dat zijn terroristen, maar ook de Koerden in het noorden van Syrië zijn voor ons ook terroristen, we zijn bang dat zij eveneens aanvallen gaan plegen tegen ons en dus moeten wij daar terug orde op zaken gaan stellen. Dit is iets wat elk ogenblik zou kunnen gebeuren. Het is onmogelijk voor Turkije om zo'n gewapende groep aan de grens met buurland Syrië te hebben." 

Turkije wil de Syrische Koerden voor een stuk onschadelijk maken en daarnaast de Syrische vluchtelingen gaan hervestigen in deze bufferzone

Jens Franssen

Turkije huisvest bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen. "In het begin werd Turkije nog gesteund door Europa, maar die steun is grotendeels weggevallen", zegt Franssen. "Turkije wil de Syrische Koerden met deze mogelijke inval voor een stuk onschadelijk maken en daarnaast die miljoenen Syrische vluchtelingen gaan hervestigen in deze bufferzone." In het Noorden van Syrië, het gebied waar op dit moment de Koerden wonen.

Reactie Koerden? "Dit is etnische zuivering"

De Koerden vrezen de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en het bloedbad dat de inval van de Turken kan veroorzaken. "Zij spreken van een etnische zuivering. Ze zijn van mening dat als Turkije er twee miljoen Syrische vluchtelingen gaat hervestigen, dat de Koerden in de minderheid zullen zijn in de regio", aldus Franssen.  

Trump: "Tijd dat wij ons onttrekken aan eindeloze oorlogen"

President Trump heeft ondertussen in vijf tweets de beslissing verdedigd om Amerikaanse troepen terug te trekken uit het noorden van Syrië. Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden zullen nu de situatie moeten uitklaren, en wat ze willen doen met de gevangengenomen IS-vechters in hun buurt, meldt de Republikein.

"De VS waren verondersteld 30 dagen in Syrië te blijven, dat was vele jaren geleden. We bleven en raakten dieper en dieper in de strijd met geen doel in zicht. Toen ik (als president) aankwam in Washington, hield IS lelijk huis in het gebied. Wij versloegen het IS-kalifaat snel voor honderd procent", aldus de bewoner van het Witte Huis.

"Het is tijd voor ons om ons te onttrekken aan deze belachelijk eindeloze oorlogen, waarvan veel tribaal waren, en om soldaten terug naar huis te brengen. Wij zullen vechten waar het in ons belang nodig is, en enkel vechten om te winnen", aldus Trump.

Volgens hem is het nu aan Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden om het heft in handen te nemen. "Ze haten IS allemaal, zijn jarenlang vijanden geweest. Wij zijn 7000 mijl verwijderd en zullen IS opnieuw vernietigen als ze in onze buurt komen!", besloot hij.

In zijn tweets haalde hij ook stevig uit naar Europa, dat volgens hem Europese IS-strijders die gevangen genomen werden door de VS niet terug wil. "We hebben jullie een gunst bewezen en nu willen jullie dat we ze in Amerikaanse gevangenissen houden voor een enorme kost", wees hij met de vinger.

Witte Huis: "Turkije verantwoordelijk voor gevangen IS-strijders in het noorden"

In de persmededeling laat het Witte Huis nog weten dat Turkije ook verantwoordelijk zal zijn voor de IS-strijders die gevangen genomen zijn in het noorden van Syrië. "De Verenigde Staten zullen hen niet vasthouden voor een periode die vele jaren kan duren en een grote kost kan zijn voor de Amerikaanse belastingbetaler", klinkt het. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Onze Midden-Oostenexpert Rudi Vranckx geeft meer uitleg:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen