Videospeler inladen...

Federaal Voedselagentschap: "Listeriabesmetting in vlees kan zich nog verder uitbreiden"

Wellicht zal er nog meer vlees uit de supermarktrekken gehaald moeten worden omdat het besmet zou kunnen zijn met de listeriabacterie. Dat zegt het FAVV, het Federaal Voedselagentschap. Gisteren besloot supermarktketen Albert Heijn om, net zoals Aldi, bepaalde vleesproducten terug te roepen omdat ze besmet zouden kunnen zijn. Ook andere bedrijven zullen dus mogelijk maatregelen moeten nemen. Het aandeel van de vleesproducent zelf verliest intussen fors. 

Kalkoenham, kipboterhamworst, kipfilet provence, kipfilet natuur, rundercervelaat, runderrookvlees en rundersalami. Dat zijn de vleesproducten die gisteren door supermarktketen Albert Heijn uit de rekken werden gehaald. Eerder had Aldi al besloten om geen gebraden rosbief meer te verkopen.

De vleeswaren werden verwerkt in de fabriek van het bedrijf Offerman in Aalsmeer, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Offerman is een onderdeel van het Belgische bedrijf Ter Beke.

De terugroepacties gebeuren uit voorzorg na nieuws over een listeriabesmetting in Nederland. Daar zijn de voorbije 2 jaar 3 mensen overleden omdat ze besmette producten hadden gegeten.

Wellicht zullen er nog supermarkten volgen die uit voorzorg maatregelen zullen nemen. "Er kan altijd nieuwe informatie volgen vanuit Nederland dat er nog andere producten betrokken zijn", zegt Liesbeth Van De Voorde van het Federaal Voedselagentschap. "Ook dan zullen wij ervoor zorgen dat de consument beschermd is." 

Aandeel vleesproducent daalt fors

Intussen staat het aandeel van Ter Beke fors lager op de Brusselse beurs. Het aandeel verliest 15 procent. Vorige week vrijdag kreeg het aandeel al een klap van bijna 10 procent.

Volgens Ter Beke zal door de tijdelijke sluiting van de fabriek van het bedrijf Offerman en de terugroepacties de brutowinst dit jaar een tiende lager liggen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Wat doet de listeriabacterie precies? En wat kunnen fabrieken doen om de bacterie buiten te houden? Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen