© VRT

Tiental speurders verlaat Antwerps drugsteam: "Autoritair leiderschap en favoritisme"

Een tiental speurders heeft het drugsteam van de Antwerpse politie verlaten. De reden? Ze hebben geen vertrouwen meer in hun bazen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "Een autoritaire leiderschapsstijl, favoritisme, verschil in dienstregeling, ... Kortom: een hoop interne problemen," zegt Luc Goos van politievakbond NSPV in "Start je Dag" op Radio 2 Antwerpen. 

Het gaat om het Drugsondersteuningsteam (DOT) van de Antwerpse politie. "Vier medewerkers zijn naar de korpsleiding gestapt om problemen binnen het team aan te kaarten," zegt Luc Goos van politievakbond NSPV in "Start je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "Maar dat is als een boemerang in hun gezicht teruggekeerd: zij werden opzijgezet. Daarna hebben zes andere collega’s aangegeven dat ze niet langer wensen te functioneren in het team. Zij worden herplaatst binnen het korps." 

De vakbond spreekt van een vertrouwensbreuk. "Er waren al voor de zomervakantie problemen met de autoritaire vorm van leiderschapsstijl bij de leidinggevenden, het favoritisme, het verschil in dienstregeling,... Kortom: er waren een hoop interne problemen," verduidelijkt Goos. "De leidinggevende schermde naar het team steeds met de goede band met de korpschef. Het autoritaire in de zin van: 'als je niet wil, is er elders in het korps wel plaats'."

4 speurders zijn naar de leiding gestapt om problemen binnen het team aan te kaarten. Maar dat is als een boemerang in hun gezicht teruggekeerd

Luc Goos, Politievakbond NSPV

Naast een organisatiecoach, wordt nu ook een leiderschapstraject opgesteld voor het leidinggevende team. En men zal gedurende vier maanden toekijken op de werking van het team.

Maar Goos noemt die aanpak bizar. "De wijze waarop korpschef Serge Muyters dit heeft aangepakt, tart alle verbeelding. Hij heeft intern in het korps enkele begeleiders aangesteld om deze problematiek te onderzoeken. Hij heeft ervoor gekozen om de interne preventiedienst, wat toch professionals zijn, niet te betrekken."

De wijze waarop korpschef Serge Muyters dit heeft aangepakt, tart alle verbeelding

Luc Goos, Politievakbond NSPV

Het lijkt er volgens Goos overigens op dat de autoritaire leiding beloond wordt. "Door deze maatregelen wordt toch aangegeven dat er problemen zijn bij de leidinggevenden. Het is niet te vatten dat er dan vier medewerkers manu militari worden verplaatst. Het is niet logisch dat in een klein team zoveel medewerkers verplaatst worden."

Op het volgende overlegcomité wil de vakbond de werking binnen het Antwerps politiekorps opnieuw op tafel leggen.

Groen eist uitleg

In een reactie erkent de Antwerpse politie dat er binnen het DOT inderdaad een conflict is geweest. "Een bemiddelingspoging deze zomer heeft niets opgeleverd. Om de rust te laten terugkeren, is er besloten dat die vier mensen het DOT-team moesten verlaten", zegt woordvoerder Willem Migom.

"We benadrukken dat we de strijd tegen drugs blijven voeren. Er zijn nog steeds vijf inspecteurs actief binnen het DOT-team. Ook onze wijkondersteuningsteams, het KALI-team en de lokale recherche blijven actief." In "Start je Dag" vroeg Meyrem Almaci van oppositiepartij Groen dat korpschef Serge Muyters op de volgende gemeenteraad uitleg geeft over zijn rol en over de wantoestanden binnen het korps.

Beluister hieronder het interview uit "Start je Dag" op Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen