Videospeler inladen...

"Pano" gaat undercover in de botox- en fillerwereld en ziet illegale praktijken in achterkamertjes

In ons land worden botox en fillers ingespoten door mensen die dat wettelijk helemaal niet mogen. Dat blijkt uit een onderzoek van het reportagemagazine "Pano", dat undercover ging. Botox is een product dat wordt ingespoten in de huid om rimpels tegen te gaan, fillers dienen om meer volume te creëren, bijvoorbeeld in de lippen. Het parket is ook een gerechtelijk onderzoek gestart. Vandaag werden naar aanleiding van het onderzoek verschillende huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Er werden verschillende zaken in beslag genomen.

 

Sinds 2013 is er in ons land een nieuwe wet over esthetische ingrepen. Die wet bepaalt heel duidelijk dat enkel artsen bevoegd zijn om botox en fillers in te spuiten. Schoonheidsspecialistes mogen sindsdien niet meer met naalden werken.

Toch zijn er online enorm veel schoonheidssalons te vinden die reclame maken voor botox en fillers en dat trok de aandacht van “Pano”. Zou er in elk van die salons een echte dokter de injecties komen doen? Met die vraag start het undercoverluik van de reportage. 

Big business

Zowel botox als fillers zijn tijdelijke schoonheidsingrepen. Wie het resultaat van de inspuitingen wil behouden, moet ze dus om de paar maanden herhalen. Voor lipfillers of botox betaal je gemakkelijk rond de 200 euro. Een neusfiller, om je neus rechter te maken, kost al gauw 350 euro. Er gaat dus wel wat geld om in de botox- en fillermarkt. En dat trekt ook niet-artsen aan. 

Deze behandeling? Die heb ik al een paar duizend keer gedaan

Tandarts die illegaal lipfillers spuit

Zo krijgt “Pano” vanuit de schoonheidswereld zelf de tip dat er een Belgisch schoonheidsinstituut is dat tandartsen uit Nederland laat overkomen om lipfillers in te spuiten. We gaan undercover, zogezegd om zelf voor de eerste keer lipfillers te laten inspuiten. De vrouw die klaar staat om ons te behandelen vertelt openhartig dat ze deze injecties al een paar duizend keer gedaan heeft. Wanneer er wordt gepolst naar haar opleiding beweert ze dat ze geneeskunde heeft gestudeerd. Na een controle door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid weten we zeker dat deze vrouw tandarts is en helemaal geen dokter. Wat ze doet, is compleet illegaal.

Injectie in bloedvaten

Zelfs wanneer botox en fillers worden ingespoten in ideale omstandigheden, door een arts die het wel mag doen, blijven er risico’s. Dat legt plastisch chirurg Patrick Tonnard uit. “Er is het gevaar dat we in een bloedvat injecteren, daar moet altijd voor opgelet worden. Want als het product in het bloedvat komt, dan kan dat het afsterven van de huid veroorzaken. En dat kan leiden tot catastrofes. Als het product rond de ogen wordt ingespoten, kan het tot aan de hersenen komen. En dan kan er blindheid optreden. Het is heel zeldzaam, maar het blijft een risico."

Tussen de gelnagels

Maar we ontdekken dat buitenlandse dokters die helemaal geen erkenning hebben om in ons land te werken die risico’s nemen. “Pano” komt ze op het spoor door naar verdachte websites te zoeken. Sites van schoonheidssalons waar de botox- en fillerinspuitingen worden aangeboden tussen de gelnagels en de waxbeurten. Wie houdt in dergelijke salons het spuitje vast? Met die vraag trekt een "Pano"-reporter undercover op pad. In het schoonheidssalon gaat het meteen richting achterkamertje waar volgend gesprek in een gebroken Engels volgt: “Ik ben dokter, in Rusland. Maar nu werk ik hier. Ik ben huisarts." Deze Russische huisarts staat in ons land nergens geregistreerd als arts. Ze spuit hier illegaal botox en fillers.

Online botst “Pano” op nog enkele verdachte websites. Wat te denken van een tandartsenpraktijk die rimpelbehandelingen en lipvergrotingen aanbiedt? Ter plaatse duikt een man op met een buitenlands accent. Hij legt uit dat in deze kliniek tanden verzorgd worden, maar dat er evengoed borstverkleiningen en andere chirurgische ingrepen plaatsvinden. Op de vraag of hij dan plastisch chirurg is, antwoordt hij: “Nee, ik ben de arts, niet voor de borsten”. Hij beweert dat hij huisarts is, maar ook hier laat “Pano” de man natrekken door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Deze man, die al achttien jaar lang botox en fillers spuit in ons land, is helemaal geen dokter.

Met de spuit in de hand

Maar het kan nog explicieter, zo blijkt. “Pano” vindt al snel iemand die zelfs niet de moeite doet om een medische opleiding te veinzen. Op Instagram en Facebook poseert een schoonheidsspecialiste met een spuit in de hand. “Ik werk hier in het salon en in Polen heb ik ook mijn eigen salon. En ik geef zelf ook cursussen aan anderen”, vertelt ze. 

In Polen heb ik ook mijn eigen salon. En ik geef zelf ook cursussen aan anderen

Schoonheidsspecialiste die illegaal met lipfillers werkt

In elk van de “Pano”-undercovers gebeuren strafbare zaken, die vallen onder onwettige uitoefening van de geneeskunde. Er staan celstraffen en boetes op. Het parket is dan ook een gerechtelijk onderzoek gestart naar elk van deze zelfverklaarde botox- en fillerspecialisten. Het onderzoek zou trouwens niet alleen gaan over ontwettige uitoefening van de geneeskunde, maar ook over verboden reclamepraktijken. 

Vandaag werden naar aanleiding van het onderzoek verschillende huiszoekingen uitgevoerd. De speurders vielen binnen op drie plaatsen in Antwerpen en drie in Oost-Vlaanderen. Daar werden een aantal zaken in beslag genomen. Het zou onder meer gaan over naalden en producten van botox en fillers. Niemand werd opgepakt.

Bekijk hier de volledige "Pano"-aflevering: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen