Leuven zal amokmakers harder aanpakken: rode kaart voor wie het te bont maakt

Leuven gaat samen met de politie feestvierders strenger aanpakken die telkens opnieuw voor overlast in de stad zorgen. Zij zullen een verbod krijgen om nog in Leuven te feesten. De maatregel komt er na een aantal incidenten de voorbije weken.

Afgelopen weekend werden er nog 12 amokmakers opgepakt, negen van hen mochten een nachtje in de cel doorbrengen. De stad, politie en de vzw Oude Markt, zijn de incidenten meer dan beu en hebben dan ook samengezeten om iets te doen aan de overlast tijdens het uitgaansleven. 

Geen toename van incidenten

"Leuven is een bruisende stad", zegt burgemeester Mohammed Ridouani (SP.A). "En zoals in elke grote stad zijn er soms problemen met het uitgaansleven". De politie benadrukte dat er dit jaar geen toename is van het aantal incidenten vergeleken met de voorbije jaren. "We zien geen significante toename van het aantal pv's die we opstellen", zegt korpschef Jean-Paul Mochaers. "Zoals alle andere jaren gaat het vooral over alcoholmisbruik, drugs en normvervaging. Er is nog amper respect voor buurtbewoners, café-uitbaters en politie. Een discussie kan dan ook soms uit de hand lopen."

Plaatsverbod

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt op de Oude Markt, komen er nu een aantal nieuwe maatregelen. "Er zijn al veel politiepatrouilles op straat en er is camerabewaking, maar soms moeten we een stapje verdergaan", zegt Ridouani. "Amokmakers die uitgaan om te vechten of herhaaldelijk in contact komen met de politie, riskeren een rode kaart. Zij zullen tijdelijk niet meer op de Oude Markt mogen komen. Het gaat om een kleine minderheid, maar voor hen is er geen plaats in Leuven."

Horeca

Ook de café-uitbaters willen meewerken aan een aangenamer uitgaansleven. Enkele weken geleden vroeg rector Luc Sels nog naar een sluitingsuur voor cafés. Hij vond het niet kunnen dat middelbare scholieren 's ochtends in contact komen met zatte studenten. Een sluitingsuur komt er niet, maar de cafébazen engageren zich wel om de cafés en terrassen tijdig op te ruimen. "Wij gaan onze activiteiten vanaf 6 uur 's ochtends afbouwen", zegt Erik De Rop van vzw Oude Markt. "We zullen onze klanten vanaf 6 uur binnenhouden en terrassen opruimen, zodat het tegen 7 uur proper is buiten."

Plezier

Op de persconferentie benadrukt de burgemeester ook meermaals dat de Oude Markt vooral een plaats moet blijven waar er plezier mag gemaakt worden. "De Oude Markt is een van de fijnste uitgaansplaatsen in Europa, de langste toog van Europa. Maar we moeten ervoor zorgen dat het aangenaam blijft voor iedereen. Daarom dat we de negatieve elementen aanpakken en op die manier blijft het plezant voor iedereen."

Meest gelezen