Videospeler inladen...

Bommelding tijdens commissie over begroting, politie vindt niets terug

De commissievergadering over de Vlaamse begroting is geschorst na een bommelding. Het Vlaams Parlement werd volledig ontruimd, zodat de politie de ruimtes kon controleren met een explosievenhond. Na een grondige "sweep" heeft de politie niets teruggevonden. Het parlement kan om 17 uur terug opengaan, maar het debat over de begroting wordt pas donderdag verdergezet. 

De bommelding kwam binnen bij het Vlaams Parlement zelf, via een telefoontje in het Engels. De betrokken diensten namen de melding ernstig, omdat er later op de dag een viering stond gepland voor het veertigjarig bestaan van het Koerdisch Instituut. Die viering zal vandaag niet meer doorgaan. Er is dus geen verband met de discussie over de begroting die aan de gang was. 

Bekijk hier de eerste beelden uit de commissie: 

Videospeler inladen...

"De voorzitter (Liesbeth Homans, red.) heeft beslist om te evacueren", benadrukt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. De politie heeft niets gevonden bij de controle van het gebouw. Het parlement kan dan ook om 17 uur opnieuw opengaan. 

Homans: "Geen risico nemen"

"Er is een telefoontje binnengekomen met een bommelding. Dat werd redelijk au sérieux genomen, omdat er om 16 uur een activiteit van Koerden in het parlement plaatsvond", vertelt Homans. Zij werd eerder uit de commissie weggeroepen, en werd zo ingelicht door de politie. 

Homans benadrukt dat zowel de Brusselse politie als de militaire politie haar aanraadden om het gebouw te ontruimen. "Gelet op de actuele gebeurtenissen moet ik u niet zeggen dat we geen enkel risico wilden nemen", klinkt het. 

Het telefoontje werd au sérieux genomen, omdat er om 16 uur een activiteit van Koerden in het parlement plaatsvond. Gelet op de actuele gebeurtenissen moet ik u niet zeggen dat we geen enkel risico wilden nemen

Liesbeth Homans, voorzitster van het Vlaams Parlement

"Zo een beslissing nemen we niet lichtzinnig", reageert minister-president Jan Jambon (N-VA), die sprak van "ernstige aanwijzingen". 

Bekijk hier het interview met Liesbeth Homans: 

Videospeler inladen...

Na het bomalarm verzamelden regeringsleden, parlementsleden en journalisten voor het parlement. 

In de commissie bespraken de verschillende politieke partijen de begrotingsplannen van de Vlaamse regering voor de komende vijf jaar. Er was vooraf wat wrevel omdat het debat moest doorgaan in een (kleine) commissiezaal, waardoor sommige parlementsleden even op de grond moesten zitten.

Eerst lichtten Jan Jambon en minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) nog eens de uitgaven en inkomsten van de regering toe. Daarna konden Vlaams Belang en N-VA hun visie geven over de cijfers.

Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens had kritiek op de beperkte budgetten die de regering vrijmaakt om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. Hij noemde de minister van Begroting een "zakkenroller", onder andere omdat de regering de woonbonus schrapt.

Volgens Vlaams Belang gaat het inburgeringsbeleid van de regering niet ver genoeg. De partij bekritiseert de N-VA omdat hun voorstel om nieuwkomers zes maanden op kinderbijslag te laten wachten, uiteindelijk niet in het regeerakkoord staat. "Dit is geen Deens model, maar een magneetmodel", zei Janssens. 

Björn Rzoska van Groen werd onderbroken in zijn uiteenzetting door de bommelding. Hij maakte wel al duidelijk dat de regering volgens zijn partij te weinig investeert in het klimaat en te weinig "concrete doelen" heeft in de bestrijding van armoede. Het debat wordt donderdagvoormiddag verdergezet. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de ontruiming van het Vlaams parlement:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de bespreking van de Vlaamse begroting:

Videospeler inladen...
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen