Commissie gaat in Alken mogelijke fusie bekijken

In Alken komt binnenkort een commissie samen, die moet bekijken of een fusie met een andere gemeente nodig en mogelijk is. De burgemeester wil dat wel samen met de vorming van een nieuwe politiezone bekijken.

De nieuwe Vlaamse regering wil de gemeenten niet dwingen tot fusies, maar stelt wel opnieuw financiële voordelen in het vooruitzicht om hen daartoe aan te moedigen. In de vorige legislatuur hield een aantal gemeenten de boot af, omdat ze zich niet halsoverkop in een fusie-avontuur wilden storten. Nu hebben ze dus nog bijna 5 jaar de tijd om de knoop door te hakken.

Politiezone

In Alken heeft de Open VLD-oppositie alvast gevraagd dat een gemeentelijke commissie de mogelijkheden zal bekijken. En burgemeester Marc Penxten (N-VA) wil daarop ingaan. Wel wil de burgemeester een gemeentefusie samen met de toekomst van de politiezone onder de loep nemen. Nu behoort Alken tot de politiezone Kanton Borgloon, maar die dreigt uiteen te vallen. Theoretisch lijkt een fusie met Hasselt, Sint-Truiden of Nieuwerkerken mogelijk. Met buurgemeente Wellen lijkt het water momenteel te diep.

Meest gelezen