Videospeler inladen...

"Hele land ligt lam, ook vandaag hevige protesten verwacht": Ecuador in rep en roer na verhoging brandstofprijzen

In het Latijns-Amerikaanse land Ecuador maken tienduizenden demonstranten zich vandaag op voor een nationale stakingsdag. Volgens correspondent Arjan Meesterburrie dreigt het protest bijzonder hevig en gewelddadig te worden. Sinds vorige week donderdag zijn verschillende steden in Ecuador het toneel van hevige rellen tussen betogers en ordetroepen.

De Ecuadorianen protesteren al bijna een week tegen een afgekondigd pakket bezuinigingsmaatregelen. De verhoging van de brandstofprijzen vorige donderdag zette zoveel kwaad bloed bij de bevolking, dat president Moreno de noodtoestand afkondigde. Al zes dagen op rij zijn er overal te lande hevige rellen tussen betogers en de politie. Vorig weekend viel er daarbij een dode, meer dan 600 demonstranten zijn opgepakt.

Gisteren bestormden honderden demonstranten het parlement. President Moreno zag zich genoodzaakt een avondklok in te stellen rond overheidsgebouwen. Hij had maandag nog zijn veiligheidsdiensten bijeengeroepen om de crisis te bespreken, maar van de persconferentie nadien kwam niets in huis. In de plaats daarvan sprak de president zijn volk toe via de televisie, niet vanuit Quito, wél vanuit Guayaquil, de grootste stad van het land en de belangrijkste haven, bijna 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.

TV-aankondiging van president Moreno, u kunt verder lezen onder de video:

Videospeler inladen...

Geflankeerd door de legertop kondigde Moreno aan dat niet alleen hij maar ook zijn voltallige regering naar Guayaquil is uitgeweken: "Wat er gaande is in Ecuador is geen uiting van sociale onvrede en protest tegen een regeringsbeslissing. De plunderingen, het vandalisme en het geweld zijn het gevolg van een georganiseerde politieke actie, om de orde te verstoren en mijn regering en de democratie te doen wankelen."

Poging tot staatsgreep

President Moreno spreekt van een poging tot staatsgreep, die volgens hem georkestreerd is door de Venezolaanse president Nicolas Maduro en Moreno's voorganger Rafael Correa. Correa, die al enkele jaren in ons land woont, spreekt dit tegen in een videoboodschap op Twitter.

Volgens Correa's politieke beweging "Compromiso Social" zijn het studenten, leraars, landbouwers, inheemsen, huisvrouwen, vrachtwagenchauffeurs, kleine zelfstandigen en ondernemers die de straat opgaan en staat de volkswoede los van de politiek.

Vandaag wordt er een grote nationale staking aangekondigd. "De verwachting is dat het erg hevig zal worden. Er worden protesten met geweld verwacht", zegt  correspondent Arjan Meesterburrie. "Het hele land ligt lam. Alle scholen zijn al bijna een week dicht en ook de transportsector staakt. Mensen kunnen zich niet verplaatsen."

U kunt verder lezen na de video:

Videospeler inladen...

Ex-president Correa ligt al jaren op ramkoers met zijn opvolger. De 66-jarige Lenín Moreno, destijds zelfs partijgenoot van de populaire linkse Rafael Correa, heeft radicaal gebroken met het beleid van zijn voorganger.

IMF besparingspakket

De verhoging van de brandstofprijzen maakt deel uit van een pakket aan besparingsmaatregelen dat de regering-Moreno heeft afgesproken met het Internationaal Monetair Fonds, in ruil voor een lening van zo'n 4 miljard euro.

Net als in Argentinië (waar huidig president Mauricio Macri bij het IMF is gaan aankloppen voor een noodkrediet van 57 miljard dollar, nvdr.) veroorzaakt de terugkeer van het IMF ook in Ecuador grote woede bij de bevolking.

Er is helemaal geen besparingspakket nodig, de olieprijzen zijn niet gestegen en er is geen natuurramp gebeurd

Rafael Correa, ex-president Ecuador

President Moreno is echter niet van plan om van koers te veranderen. Moreno wil een gezonde economie en wil het begrotingstekort wegwerken: "Hoe moeilijk ook, we doen het juiste voor ons vaderland".

"Ze kunnen ons niet meer bedriegen", reageert Correa vanuit Brussel. "Zoveel fabeltjes. Er is helemaal geen 'paquetazo' (besparingspakket, nvdr.) nodig, de olieprijzen zijn niet gestegen en er is geen natuurramp gebeurd. Er is alleen maar corruptie, onbekwaamheid en belastingverminderingen voor de rijken", aldus Correa.

Zelfs de kleinste sluipwegen zijn versperd, winkelrekken raken stilaan leeg en we zijn ongerust

Olivier Goffin, Belg die al 5 dagen vastzit in Riobamba

Door wegblokkades in heel Ecuador raken enkele tientallen Nederlandse toeristen het land niet uit en VRT NWS heeft berichten ontvangen van Belgen die al dagenlang vastzitten in Ecuador. Zo getuigt Olivier Goffin dat hij en zijn partner al vijf dagen niet weggeraken uit Riobamba: "Zelfs de kleinste sluipwegen zijn versperd, winkelrekken raken stilaan leeg en we zijn ongerust." Buitenlandse zaken geeft Belgen in Ecuador de raad om weg te blijven van de betogingen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen