archieffoto: campagnebeeld wereldaidsdag in Zuid-Afrika
AP

Elk jaar sterven duizenden homo's in Afrika onnodig aan aids omdat homoseksualiteit er verboden is

In Afrika sterven elk jaar duizenden homoseksuele mannen onnodig, die besmet zijn met hiv of aids hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat verschenen is in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. Hun dood is het gevolg van het feit dat ze leven in landen waar homoseksualiteit nog altijd verboden is. 

Homofobe wetgeving verkleint hun kansen om getest en behandeld te worden, zeggen onderzoekers. Homomannen die besmet zijn, hebben vaak geen toegang tot soms simpele medische onderzoeken of behandelingen. De studie bij 45.000 homomannen in 28 Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Malawi en Nigeria, toont aan dat slechts 1 op de 4 mannen die besmet zijn met hiv medicatie nemen. 

Het aantal mensen dat wereldwijd aan aids sterft, is de jongste jaren sterk teruggelopen, omdat er efficiënte aidsremmers bestaan, maar veel homomannen in Afrika krijgen die dus niet toegediend. 

In 32 van de 54 Afrikaanse landen zijn relaties met iemand van hetzelfde geslacht verboden en staan er strenge straffen op. Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse land waar het homohuwelijk toegelaten is. 

Studie bij 45.000 homomannen in 28 Afrikaanse landen toont aan dat slechts 1 op de 4 mannen die besmet zijn met hiv medicatie nemen.

"We hebben opgemerkt dat er in landen met strengere straffen voor relaties met mensen van hetzelfde geslacht minder op hiv getest wordt", zegt een van de onderzoekers, Kate Mitchell van het Imperial College London. "Sommige onderzoeken tonen aan dat dit gelinkt is aan een stigma. Er is nog meer onderzoek nodig om te zien of meer homoseksuele mannen getest of behandeld zouden worden, mochten deze wetten ingetrokken worden".  

Volgens de Verenigde Naties sterven er in Afrika elk jaar zo'n 470.000 mensen aan de gevolgen van hiv of aids omdat ze niet getest worden of geen behandeling krijgen. Dat is  meer dan 60% van alle overlijdens die wereldwijd te linken zijn aan hiv. 

"Wereldwijd hebben mannen die seks hebben met mannen 28 keer meer kans om hiv op te lopen dan heteroseksuele mannen, een ongelijkheid die vooral duidelijk is in sub-Sahara Afrika, waar de mensenrechten van mannen die seks hebben met elkaar vaak geschonden worden", staat er in de studie. "Deze houding verhindert ook efficiënt hiv-onderzoek en gezondheidsprogramma's voor homomannen." 

Meest gelezen