Videospeler inladen...

Brexitakkoord tussen EU en Verenigd Koninkrijk lijkt verder af dan ooit: "Brexit is geen spelletje zwartepieten, Boris"

In de week dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord zouden moeten komen over de brexit, lijken die onderhandelingen allerminst de goede richting uit te gaan. De Britse reactie op een telefoongesprek tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Johnson en een weinig aan de verbeelding overlatende tweet van Europees president Tusk maken duidelijk hoe ver beide kanten van een akkoord staan.

Europese en Britse onderhandelaars proberen deze week alsnog een brexitakkoord te bereiken, vóór de Europese top van 17 en 18 oktober. Op die manier zou het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober mét een scheidingsakkoord uit de Europese Unie kunnen stappen.

De Britse premier Boris Johnson stuurde midden vorige week een nieuw brexitvoorstel naar de EU, waarmee hij hoopte de Europese leiders te overtuigen. In dat plan stelt Johnson voor om het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese douane-unie te halen, maar Noord-Ierland voor landbouwproducten, voedingsmiddelen en andere producten toch de Europese regels van de interne markt te laten volgen. De backstop - de noodregeling voor de Iers/Noord-Ierse grens die Johnsons voorganger Theresa May met Europa had afgesproken - schrapt Johnson.

Een "essentieel onmogelijk" akkoord

Een "constructief en redelijk voorstel", zo noemde Johnson het vorige week zelf. Maar de Europese leiders lijken daar anders over te denken. Dat maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel volgens het Verenigd Koninkrijk ook duidelijk in een telefoongesprek met Johnson. Merkel zou de Britse premier hebben laten verstaan dat een akkoord "heel erg onwaarschijnlijk" is als Noord-Ierland geen deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie. 

Waarop het gesprek met Merkel in de communicatie vanuit Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier, "verduidelijkend" werd genoemd. Als de EU zich niet wil inzetten voor een compromis, en deze eis over Noord-Ierland er nog eens bij komt, dan is een akkoord "essentieel onmogelijk", was er te horen. "Als dat de nieuwe positie is, dan is een akkoord niet mogelijk, nu niet en nooit." De Duitse bondskanselier zelf wilde echter geen commentaar geven op de inhoud van haar gesprek met Johnson.

"Waar ga je heen, Boris?"

De Britse communicatie leidde dan weer tot een weinig aan de verbeelding overlatende tweet van Europees president Donald Tusk, die een Brits spelletje zwartepieten ontwaarde. "Wat op het spel staat, is niet het winnen van een stom spelletje zwartepieten", schreef Tusk. "Wat er wel op het spel staat, is de toekomst van Europa en het Verenigd Koninkrijk en de veiligheid en de belangen van onze beide volkeren."

Tusk vraagt Johnson ook wat hij nu eigenlijk wil. "U wil geen akkoord, u wil geen uitstel, u wil de brexit niet terugdraaien, quo vadis? (Waar ga je heen?, red.)"

Officieel lopen de onderhandelingen nog. Maar weinigen lijken nog te geloven in een akkoord deze week of maand.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Rob Heirbaut geeft meer duiding in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen