Videospeler inladen...

Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aangesteld als preformateur: "We kunnen goed met elkaar opschieten"

Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn door koning Filip aangesteld als preformateurs. "Zij zullen de concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen", klinkt het. Op 4 november zullen Bourgeois en Demotte verslag uitbrengen aan de koning. De twee preformateurs geven alvast aan dat ze discreet te werk zullen gaan.

Gisteren liep de opdracht van informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) na 130 dagen af. In die informatiefase werd afgetoetst wat de federale mogelijkheden zijn na de verkiezingen van 26 mei. De focus lag daarbij vrij snel op een paarsgele coalitie, een federale regering met N-VA en PS, de twee grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens.

De informateurs gingen tijdens hun opdracht ook iets verder en hebben een nota met enkele concreet uitgewerkte punten afgeleverd, al is er hoegenaamd nog geen sprake van een akkoord. "Het is nu aan de N-VA en de PS om op basis van de nota intensief verder te werken en te zoeken naar convergenties, naar waar het mogelijk is om inhoudelijk tot een akkoord te komen", verduidelijkte informateur Johan Vande Lanotte gisteren.

Voor een echte formatieopdracht - met als hoofdrolspelers N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopstuk Paul Magnette -  is het echter nog te vroeg. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat er bij de PS geen echte voorzitter meer is: Elio Di Rupo is Waals minister-president geworden, hij moet als partijvoorzitter nog vervangen worden door Paul Magnette.

Gisteren werden de namen van Geert Bourgeois en Rudy Demotte genoemd, om de fase na de informatie voor hun rekening te nemen. Zij werden vanmorgen op audiëntie ontvangen bij koning Filip. Die heeft hen belast met een preformatieopdracht. "Zij zullen de concrete basis nagaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen, en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn." 

"We kennen mekaar al lang en hebben respect voor mekaar"

Geert Bourgeois is voormalig minister-president van de Vlaamse regering, Rudy Demotte stond jarenlang aan het hoofd van de Waalse regering. "Ik zie geen persoonlijke vijandschappen, ik heb een goede relatie met Rudy Demotte en Paul Magnette", verklaart Bourgeois.

"Er zijn natuurlijk grote ideologische verschillenden tussen onze partijen. De bedoeling nu is om te kijken of er aan tafel kan gezeten worden." Over de kans op slagen wil preformateur Bourgeois zich niet uitspreken. "We gaan dit constructief aanpakken en in alle discretie de nodige gesprekken voeren."

Preformateur Demotte ziet Bourgeois en zichzelf als "zeer gematigde mensen". "Ik denk dat gematigdheid en redelijkheid nodig zijn onder de huidige situatie. We kennen mekaar ook al lang en we hebben respect voor mekaar. We beschouwen elkaar niet als vijand en dat is belangrijk in ons land."

Herbekijk hieronder de analyse van politiek journalist Bart Verhulst  in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen