Videospeler inladen...

Film Fest Gent gaat van start: 5 tips uit het rijk gevulde programma

Vanavond opent in Gent de 46e editie van het jaarlijkse filmfestival in Gent met de galapremière van “Les misérables”, een krachtig, soms schokkend verhaal over de bendeoorlogen in de Parijse voorsteden, van de Franse cineast Ladj Ly. Daarmee start een tiendaags filmfeest, rijkelijk gevuld met meer dan honderd langspeelfilms, maar ook kortfilms, tv-reeksen, video-installaties en filmconcerten. Uit dat grote aanbod selecteert filmreporter Ward Verrijcken 5 tips.

Les misérables (Ladj Ly)

Stephane is een politieagent uit Cherbourg die aan de slag gaat in Parijs, waar zijn kind en ex-vrouw wonen. Hij wordt ingezet in de anti-misdaadbrigades in de voorsteden, waar er bendeoorlogen woeden, tussen groepen van verschillende Afrikaanse afkomst. Het gaat er bijzonder gewelddadig aan toe, en de politie gebruikt niet altijd even legale methodes om dat geweld aan te pakken. 

Regisseur Ladj Ly, zelf van Malinese afkomst, liet zich voor zijn scenario inspireren door de rellen in Parijs van 2005, die hij van dichtbij meemaakte. Zijn wervelende, aangrijpende en vaak schokkende film won in mei, heel terecht, de Prix du Jury in Cannes

"Les misérables" opent vanavond het filmfestival en speelt vanaf 20 november in de Belgische bioscopen.

(lees verder onder de trailer van "Les misérables")

Videospeler inladen...

Muidhond (Patrice Toye)

Er staan ook heel wat Belgische films op het programma dit jaar. Patrice Toye, bekend van "Rosie" en "Little black spiders", stelt haar nieuwe film "Muidhond" in wereldpremière voor, en opent daarmee op woensdag de internationale competitie. Het is de verfilming van het beroemde boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord, over een dertigjarige man die werd veroordeeld voor kindermisbruik. Nadat hij vrijkomt, trekt hij bij zijn moeder in, maar dan komt er naast hen een vrouw met haar kleine dochtertje wonen. Op een heel integere manier pakt Toye een moeilijk onderwerp aan. De intense hoofdrol is voor de jonge acteur Tijmen Govaerts, onlangs nog te zien in “Girl” en “Wij”.

"Muidhond" gaat in Gent in wereldpremière op 9 oktober en speelt vanaf 29 januari 2020 in de Belgische bioscopen.

(lees verder onder de trailer van "Muidhond")

Videospeler inladen...

War of the worlds (Gilles Coulier & Richard Clark)

Het beroemde science fiction-verhaal van H. G. Wells is al een paar keer bewerkt. Eind jaren dertig maakte Orson Welles er een hoorspel op de radio van, en zorgde met het relaas over een buitenaardse invasie voor veel paniek in Amerikaanse huishoudens. In 2005 werd het verfilmd door Steven Spielberg met Tom Cruise in de hoofdrol. Nu is er een nieuwe Amerikaans-Britse minireeks, waarvan de eerste vier afleveringen werden geregisseerd door de West-Vlaming Gilles Coulier ("Bevergem", "Cargo"). Het belooft een intense reeks te worden, met veel aandacht voor de psychologie van de Londenaars die op de vlucht moeten voor de aliens.

Twee afleveringen van "War of the worlds" worden in Gent vertoond op maandag 14 oktober, en de hele reeks is dan vanaf 29 oktober te zien op Fox.

(lees verder onder de trailer van "War of the worlds")

Videospeler inladen...

Instinct (Halina Reijn)

Debuutfilm van de Nederlandse actrice Halina Reijn. Zij pakt uit met een intrigerende thriller over een therapeute in het gevangeniswezen. Ze behandelt een gedetineerde die vastzit voor zwaar seksueel geweld, maar die penitentiair verlof zou krijgen. De twee raken in de ban van mekaar, wat een film oplevert die op een eerlijke, confronterende manier heel wat relationele en seksuele taboes aankaart. Reijn kon voor haar eerste langspeler rekenen op een topcast: Carice van Houten en Marwan Kenzari spelen de hoofdrollen. "Instinct" is ook de Nederlandse Oscarinzending.

"Instinct" gaat op maandag 14 oktober in Belgische première op het filmfestival, en speelt vanaf 11 december in de Belgische bioscopen.

(lees verder onder de trailer van "Instinct")

Videospeler inladen...

De twaalf (Wouter Bouvijn)

Nog meer toptelevisie op het filmfestival: één pakt uit met de nieuwe prestigieuze reeks "De twaalf" over een ophefmakend assisenproces. Maaike Cafmeyer speelt de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers die beschuldigd wordt van twee moorden. De reeks gaat niet enkel over Frie, die haar onschuld blijft uitschreeuwen, maar ook over de twaalf juryleden van wie het leven danig overhoop wordt gehaald tijdens het proces. Een hele reeks topacteurs, waaronder Charlotte De Bruyne, Maaike Neuville, Johan Heldenbergh, Sofie Decleir en Zouzou Ben Chikha, doen ook mee. Regisseur is de jonge Wouter Bouvijn, die in 2012 flink wat prijzen pakte met zijn kortfilm "Tweesprong".

Op dinsdag 15 oktober worden twee afleveringen van "De twaalf" vertoond in Gent, vanaf zondag 3 november is de reeks te zien op één.

Videospeler inladen...

Het 46e Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober. 

Meest gelezen