Videospeler inladen...

Replica van Britse "Endeavour" van kapitein Cook meert 250 jaar na omstreden landing opnieuw aan in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is vandaag de landing van de Britse zeekapitein James Cook herdacht. Cook zette 250 jaar geleden voet aan wal in Nieuw-Zeeland. Tegelijk is die bladzijde in de Britse geschiedenis bezoedeld door de dood van negen Maori's, de oorspronkelijke bevolking van Aotearoa zoals zij Nieuw-Zeeland noemen. Zo'n 150 Maori's kwamen betogen wegens het uitblijven van officiële excuses van Groot-Brittannië.

Toen de opvarenden van de "Endeavour", die voor deze gelegenheid werd nagebouwd, op 8 oktober 1769 voet aan wal zetten, werden ze opgewacht door de leider van de Maori's, Te Maro, en zijn gevolg.

Te Maro werd kort na de landing doodgeschoten door een van Cooks mannen. Volgens sommige bronnen omdat de Britten de Karakia, het Maori-ritueel van kennismaking, wellicht verkeerd hebben ingeschat en dachten dat het om een aanval ging. In de daaropvolgende dagen werden nog eens acht Maori's gedood. Pas daarna slaagde een geestelijke erin de gemoederen te bedaren. 

Spijt maar geen excuses

De bevelhebber van de replica van de "Endeavour" werd vanmorgen verwelkomd door Taharakau Stewart, een woordvoerder van de Maori-gemeenschap van de stad Gisborne, waar het schip aanlegde. Er daagden ook zo'n 150 betogers op die de doden van 250 jaar geleden herdachten. Stewart bracht de gesneuvelden in herinnering, maar sprak ook woorden van verzoening.

Vorige week betuigde de Britse regering officieel haar spijt over de Maori-slachtoffers door de bemanning van James Cook. "De dood van 9 Maori's werd destijds erg betreurd door de bemanning van de Endeavour", zei de Britse Hoge Commissaris voor Nieuw-Zeeland, Laura Clarke, vorige week. "En het wordt ook vandaag betreurd. Het is enorm triest dat die eerste ontmoeting op die manier verliep. Ik betuig dan ook al mijn sympathie voor u en de afstammelingen van hen die gedood zijn, begrijpend dat pijn niet vermindert met de tijd." Maar officiële Britse excuses bleven uit, evenals een reactie van het Britse koningshuis.

Laura Clarke maakte vandaag ook deel uit van het comité dat de kapitein van de "Endeavour" de Maori-groet kwam brengen.

Bekijk hier de beelden van het aanmeren van de "Endeavour" en van de Maori-rituelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen