Videospeler inladen...

Huiszoekingen bij verschillende farmabedrijven in België 

Bij verschillende farmabedrijven zijn er huiszoekingen uitgevoerd door de Belgische Mededingingsautoriteit. Ze worden ervan verdacht de concurrentie op de markt van bepaalde geneesmiddelen tegen te werken. Een van de betrokken bedrijven is nv Roche SA. De andere zijn nog niet bekend.

Bij meerdere farmabedrijven zijn er huiszoekingen geweest die werden uitgevoerd door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Dat is een onafhankelijke instantie die mededingingsbeperkende praktijken, zoals kartels en misbruiken van machtspositie, gaat vervolgen. De bedrijven zouden toegang van concurrenten tot de markt voor bepaalde geneesmiddelen beperken, vertragen of verhinderen.

Concurrentie

Het zou gaan om biosimilaire geneesmiddelen. Dat zijn geneesmiddelen die een gelijkwaardige werking hebben als gepatenteerde biologische geneesmiddelen. Uit onderzoek van de mededingingsautoriteiten is gebleken dat dergelijke alternatieven voor de originele geneesmiddelen "het moeilijk hebben een plaats op de markt te veroveren", aldus Véronique Thirion, auditeur-generaal van het auditoraat. Zo zouden ziekenhuizen bijvoorbeeld een voorkeur blijven hebben voor het originele product.

De mededingingsautoriteiten hebben dan ook de indruk, aldus Thirion, dat sommige farmabedrijven restrictieve praktijken toepassen om de introductie van die biosimilaire geneesmiddelen op de markt te verhinderen. Die praktijken bestaan er bijvoorbeeld in dat de "economische keuze van ziekenhuizen wordt beperkt", aldus Thirion.

Farmabedrijf Roche liet alvast weten dat het bedrijf een huiszoeking over de vloer heeft gekregen. Roche zegt dat het volledig meewerkt aan het onderzoek en dat het intussen gewoon blijft doorwerken. Het is momenteel niet duidelijk welke andere bedrijven geviseerd worden in het onderzoek.

Meest gelezen