Videospeler inladen...

Eén jaar na losbarsten voetbal­schandaal wil Veljkovic weer aan de slag als spelersmakelaar: "Werkt nu witter dan wit"

Een jaar nadat het grote voetbalschandaal in ons land aan het licht is gekomen, wil spilfiguur en spijtoptant Dejan Veljkovic opnieuw aan de slag als spelersmakelaar. Dat zegt zijn advocaat in een interview met VRT NWS. "Er zijn intussen al een aantal contacten geweest, zowel in het buitenland als in ons land."

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic werd begin oktober vorig jaar opgepakt in het onderzoek naar fraude en omkoping in de Belgische voetbalwereld. Zelf wordt hij verdacht van witwaspraktijken, lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping.

Een dikke maand later werd hij de eerste spijtoptant van ons land. Hij deed uitgebreide verklaringen en gaf zijn zwarte boekhouding aan de speurders in ruil voor strafvermindering. De verhoren zijn ondertussen afgerond en Veljkovic wil nu opnieuw aan het werk, zegt zijn advocaat. 

"Mijn cliënt is de afgelopen weken opnieuw in het parcours opgedoken en heeft de intentie om binnen de komende weken en maanden zijn activiteiten als voetbalmakelaar weer op te nemen", zegt Veljkovic' advocaat Kris Luyckx. "Er zijn intussen al een aantal contacten geweest, zowel in het buitenland als in ons land. Vroeger was er een contactverbod, dat intussen werd opgeheven."

In ons land lijkt dat nochtans niet zo gemakkelijk te worden: de voetbalbond heeft Veljkovic verboden om de komende 10 jaar nog als spelersmakelaar te werken. Luyckx zegt van plan te zijn om die belissing aan te vechten voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. "Als makelaar is Veljkovic nooit aangesloten geweest bij de voetbalbond en dus kan hij als dusdanig nooit gesanctioneerd worden. Op dit moment is dat niet meteen een probleem, omdat hij ook wel in het buitenland aan de slag kan." De advocaat is van plan om de procedure de komende dagen op te starten. Ook een andere in opspraak gekomen makelaar, Mogi Bayat, is intussen weer aan de slag.

Iedereen die in de toekomst met hem werkt, zou moeten beseffen dat als er iemand "witter dan wit" is, hij het zeker zal zijn

Kris Luyckx

Volgens Luyckx zou Veljkovic zeker begrijpen dat alles nu volgens de regels moet gebeuren. Veljkovic zal wellicht een voorwaardelijke straf krijgen (zie verder), en als hij zich niet aan de regels houdt, dan wordt die omgezet in een effectieve straf. Maar Luyckx waarschuwt wel dat het voetbal zeker nog niet zuiver is geworden. "In dit dossier was Veljkovic een spilfiguur, maar dat kon evengoed iemand anders geweest zijn die ook in de voetbalmarkt thuis is. Het is ook een internationaal probleem en daar is Veljkovic eerder een kleine garnaal." 

"Voor Veljkovic is het signaal nu wel duidelijk. Iedereen die in de toekomst met hem werkt, zou moeten beseffen dat als er iemand "witter dan wit" is, hij het zeker zal zijn. Dat is een van de garanties die voortvloeit uit het spijtoptantenstatuut."

Spijtoptant

De beslissing om spijtoptant te worden, heeft Veljkovic naar eigen zeggen genomen toen bleek dat de speurders nog niet van alles op de hoogte waren. "We hebben toen contact opgenomen met het federaal parket om te vragen om tot een regeling te komen. In het begin wist men niet goed hoe men ermee moest omgaan. De regeling rond spijtoptanten is eigenlijk nieuwe wetgeving. Na onderhandelingen zijn we toch tot een akkoord gekomen." 

Dat akkoord bestaat dus uit vijf jaar cel en 80.000 euro boete, beiden volledig met uitstel. Hij verliest ook het geld en de goederen die hij illegaal gekregen heeft. "Veljkovic stond aan het begin van het opbouwen van een groot vermogen en daar is nu een heel groot deel van weg. Veel inbeslagnames moeten nog gebeuren en zijn voor de Belgische staat." 

Veljkovic stond aan het begin van het opbouwen van een groot vermogen en daar is nu een heel groot deel van weg.
Kris Luyckx

"De boekhouding van Veljkovic was zeer uitgebreid, alles werd per ploeg en transactie uitvoerig gedocumenteerd.  Aan de hand van die boekhoudingen konden er tientallen betrokkenen geïdentificeerd worden." Die zouden volgens Luyckx allemaal in grote of kleine mate een bijdrage hebben gehad in de zaak. "De omvang van de bedragen zal ruim 10 miljoen euro zijn. Hij heeft dat niet alleen ontvangen. Die bedragen zijn door verschillende handen gegaan. " 

De omvang van de bedragen zal ruim 10 miljoen euro zijn. Hij heeft dat niet alleen ontvangen. Die bedragen zijn door verschillende handen gegaan
Kris Luyckx

Volgens Luyckx zal het waarschijnlijk niet tot een monsterproces komen met meer dan 75 betrokkenen. "Dat zou de zaak alleen maar bemoeilijken. Ik denk dat men eerder de fiscale weg zal bewandelen." Dat kan bijvoorbeeld door fiscale geldboetes op te leggen, achterstallig sociale zekerheidsbijdragen te vorderen of verbeurdverklaringen uit te spreken. Luyckx bevestigt dat hij weet heeft van twee concrete gevallen waar dit gebeurd zou zijn.  

Einde in zicht

Het einde zou bijna in zicht zijn, zegt Luyckx. In totaal zou Veljkovic 50 keer verhoord zijn in dit dossier. "In principe heeft hij recent de laatste verhoren afgelegd. Sinds oktober vorig jaar is Veljkovic begonnen met verklaringen af te leggen. Dat heeft in totaal dus meer dan een jaar in beslag genomen om alles te noteren."

De advocaat vermoedt dat er hier en daar nog een aantal losse eindjes aan elkaar moeten geknoopt worden, maar dat het normaal de bedoeling zou zijn om tegen het einde van dit jaar het strafrechtelijk onderzoek af te sluiten. "Of dat lukt hangt af van onder andere de onderzoeksrechter en de andere advocaten."

Bekijk hier de toelichting van Peter Vandenbempt in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen