De Koerden en Turkije: Jens Franssen legt de wankele situatie uit in 5 vragen

VRT-journalist Jens Franssen legt in vijf vragen de wankele relatie tussen de Turken en de Koerden uit, en welke de rol van de Amerikanen momenteel daarbij is. 

Videospeler inladen...

In het noorden van Syrië zitten Koerdische strijders en zij hebben een soort semi-autonome republiek. Daar heeft Turkije een probleem mee, want Turkije vecht zelf in eigen land een strijd uit tégen de Koerden, tegen de PKK. Die beschouwen ze als terroristen.

Videospeler inladen...

Tijdens de oorlog in Syrië zijn er om en bij de 3,9 miljoen Syrische vluchtelingen naar Turkije getrokken. Turkije betaalt al enkele jaren voor hun opvang. Dus wil Turkije een veilige zone instellen in Noord-Syrië om die vluchtelingen terug te brengen, thuis in eigen land.

Videospeler inladen...

De plannen van Turkije om het noorden van Syrië binnen te vallen, zijn niet nieuw. Maar tot nu toe zaten daar altijd Amerikaanse elite-troepen. Turkije wilde het risico niet lopen om slachtoffers te maken onder Amerikaanse soldaten. Als de VS dan beslist om troepen terug te trekken, lijkt dat groen licht voor Turkije om te beginnen met een militaire operatie.  

Videospeler inladen...

Of het nu tot een conflict gaat komen, is onduidelijk. Er zijn een aantal andere pistes. Turkije zegt wel: "Wij zijn er klaar voor en kunnen elke dag/elke nacht starten met een militaire operatie." Langs de andere kant is er nu de waarschuwing van president Trump om Turkije economisch af te straffen. Europa blijft alweer oorverdovend stil. Sinds het conflict in Syrië heeft Europa nooit echt een duidelijke strategie gehad.

Videospeler inladen...

De Koerden zijn erg bitter over het spel dat nu gespeeld wordt. Jarenlang hebben ze samen met de Amerikanen gevochten tegen terreurgroep IS in Syrië. Ze hebben daarbij duizenden van hun militairen verloren. Het lijkt alsof ze nu in de steek worden gelaten door iedereen. 

Conflictjournalist Rudi Vranckx en Amerikawatcher Ine Roox bespreken in "De afspraak" de internationale crisis over het noorden van Syrië. Bekijk hieronder het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen