Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Leider Hongkong sluit ingrijpen Chinese leger niet uit "als situatie verder uit de hand loopt"

Carrie Lam, de leider van Hongkong, sluit niet uit dat ze de hulp inroept van Peking, als de situatie in Hongkong nog verslechtert. Dat zei ze op een persconferentie. Er wordt ook gedacht aan het inperken van het internet.

"Ik kan niet 100 procent zeker zeggen onder welke omstandigheden we de hulp van Peking zullen inroepen", zei leider Carrie Lam op haar persconferentie. "Op dit ogenblik denk ik - net zoals de regering in Peking - nog altijd dat we de situatie zelf onder controle moeten krijgen. Maar als het geweld verder uit de hand loopt, kan ik geen opties uitsluiten."

De situatie in Hongkong is snel aan het escaleren, na het verbod op het dragen van gezichtsmaskers. Vorig weekend lag het hele metronetwerk plat nadat betogers hun woede hadden gekoeld op de metrostations. Ook nu nog blijft de helft van de metrostations dicht. Ook bedrijven en winkels die banden hebben met Peking waren het doelwit van vandalisme.

Leider Carrie Lam van Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Internet aan banden?

Een ander lid van het bestuur in Hongkong, Ip Kwok-him, liet dan weer verstaan dat ook gedacht wordt aan het inperken van het internet. Dat zou de organisatie van de protesten ernstig belemmeren. Net over de grens, in China zelf, wordt het internet zwaar gecensureerd. In principe geniet Hongkong nog tot 2047 van bijzondere vrijheden. 

De bevolking van Hongkong komt nu al 4 maanden lang op straat. Ze  uiten hun onvrede over de toenemende invloed van China in hun stad en eisen democratische hervormingen. Ook het politiegeweld tegen betogers moet bestraft worden, vinden ze. Een omstreden uitleveringswet is vorige maand ingetrokken, maar dat alleen is niet genoeg, vinden de demonstranten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen