Videospeler inladen...

Man sterft op Grote Markt in Kortrijk, lieten voorbijgangers hem aan zijn lot over? Politie voert onderzoek

Op de Grote Markt in Kortrijk is vorige week een man gestorven. Uit camerabeelden blijkt dat acht mensen zonder te helpen voorbij de man zijn gewandeld. De politie voert een onderzoek naar schuldig verzuim. "Iedereen is wettelijk verplicht hulp te bieden aan een persoon in nood."

De man zat iets na middernacht op een muurtje op de Grote Markt. Hij werd onwel, viel dan en overleefde dat uiteindelijk niet. De politie vond hem pas twee uur later. Toen die man daar lag, passeerden acht mensen die niet hielpen. Ze belden ook niet naar de hulpdiensten.

Tom Janssens van het parket: "De politie onderzoekt waaraan de man overleden is. Maar we zijn ook bezig met een onderzoek naar schuldig verzuim. We hebben al enkele voorbijgangers kunnen identificeren. Ook de anderen die te zien zijn op camerabeelden, zullen we opsporen en ondervragen."

Wanneer pleeg je schuldig verzuim?

Om van schuldig verzuim te kunnen spreken, moet de dader eerst en vooral weten dat er iemand in hoge nood verkeert. "Een rechter zal daarover geval per geval moeten oordelen. Dat oordeel hangt af van de specifieke omstandigheden," zegt professor strafrecht Joachim Meese. Bijvoorbeeld: wat hebben de voorbijgangers gezien? Op welke afstand bevonden ze zich? Was het donker? Die elementen spelen allemaal een rol. 

Daarnaast mag er ook geen gevaar zijn voor de persoon in kwestie zelf. "Stel dat er iemand aan het verdrinken is, dan is er een groot verschil tussen een man van 70 die die persoon moet gaan redden of een atleet van 25."

Herbekijk de reportage uit "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...
Er wordt bijna nooit iemand vervolgd voor schuldig verzuim
Professor strafrecht Joachim Meese

Maar volgens Meese is het eerder uitzonderlijk dat iemand veroordeeld wordt voor schuldig verzuim. "Er wordt bijna nooit iemand vervolgd voor dat specifieke misdrijf."

Op schuldig verzuim staat een gevangenisstraf van 8 dagen tot één jaar, en ook een boete tot 500 euro.

Herbekijk de analyse van sociaal psychologe Griet Van Vaerenbergh in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen