Videospeler inladen...

Mysterieuze olievervuiling treft Braziliaanse stranden, president Bolsonaro: "Komt niet van bij ons"

In het noordoosten van Brazilië zijn honderden kilometers kust vervuild met olie. Meer dan 100 ton is intussen al weggehaald. Maar ook weken nadat de eerste smurrie aanspoelde, blijft het gissen naar de bron. President Bolsonaro denkt aan "een criminele daad uit het buitenland". 

Sinds begin september al spoelt olie aan in een grote regio in Brazilië. Volgens het Braziliaanse milieu-agentschap Ibama is een gebied van wel 1.500 kilometer lang aangetast. Niet over de gehele lengte, maar toch zijn honderd stranden vervuild geraakt. Dieren zoals zeeschildpadden zitten helemaal onder de smurrie. Een paar zijn overgebracht naar een opvangcentrum. 

olie-vervuiling aan de Braziliaanse kusten - bron: Ibama

Na analyse van de stalen blijkt dat de aangespoelde olie van één enkele bron afkomstig is. De Braziliaanse oliereus Petrobras (het door de overheid gecontroleerde bedrijf Petroleo Brasileiro) heeft al laten weten dat het een soort olie betreft die niet door Petrobras wordt verwerkt. De grote vraag is dan ook: waar komt de olie dan wel vandaan? 

Dit kan een criminele daad zijn

Braziliaans president Jair Bolsonaro

President Jair Bolsonaro wijst naar het buitenland. "Het is een complexe zaak. Het zou afkomstig kunnen zijn van een scheepswrak, maar het kan ook van criminele aard zijn. We hebben een buitenlands land op de radar" liet president Bolsonaro optekenen.

Venezuela?

Officieel heeft Bolsonaro geen dader of land genoemd. Maar Petrobras zou vorige week al hebben laten verstaan dat het mogelijk om olie uit Venezuela gaat. Hoe het komt dat die de Braziliaanse stranden vervuilt is niet duidelijk. Of het om een criminele of bewuste daad gaat al evenmin. De relaties tussen Venezuela en Brazilië zitten al een tijdje op een dieptepunt. Maar het blijft dus op dit ogenblik gissen naar de oorzaak. 

zeeschildpad (beeld van de Braziliaanse overheid)

Bekijk hier beelden van de vervuiling op de Braziliaanse stranden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen