©Leen Wouters

Podcast De Tijdschijf: psychiater Dirk De Wachter duikt in zijn platenkast en kiest drie nummers over hier en nu

In deze aflevering van de Tijdschijf duikt psychiater Dirk De Wachter in zijn platenkast, en hij haalt er zijn tijdgeest uit. Ikkigheid, leukigheidstijden, de inbunkeringsmaatschappij: de psychiater zorgt voor een schat aan nieuw Nederlands, dat hij op zijn bekende bevattelijke manier voor jou en mij begrijpelijk maakt. 

Ik was blij verrast toen hij zijn playlist doorstuurde. De Canadese zanger/poëet had ik nog wel zien aankomen. Maar de smartlappenzanger en zeker de rapper, die  had ik van Bach-liefhebber Dirk De Wachter niet verwacht.

Luister hier naar aflevering twee van De Tijdschijf

Luister ook naar deze podcast op:

Psychisch zieke mensen voelen problemen in de maatschappij beter aan. Ze zijn de kanaries in de koolmijn.

Dirk De Wachter heeft te veel werk

Videospeler inladen...

De playlist

Hier kan je de volledige nummers uit Dirk De Wachters playlist beluisteren. In de podcast zelf voorziet hij fragmenten van commentaar.

Demain j'arrête - Zwangere Guy : Zwangere Guy gebruikte enkele zinnen uit een lezing van Dirk De Wachter. Die is bijzonder trots dat de rapper en de psychiater dezelfde dingen belangrijk vinden. Maar de rapper zegt dat mooier, vindt de psychiater: “Maten en respect, een vrouw van wie ik hou. Later is te ver, want vroeger is te flauw”

Meneer de psychiater - Guido Belcanto : "Ik heb alles om gelukkig te zijn, waarom dan, psychiater, doet het leven mij zo een pijn." Je zou zweren dat Belcanto in De Wachters dokterskabinet zit als hij dit zingt. Deze podcast is eigenlijk een gratis consult.

Treaty - Leonard Cohen : "we were broken then, now we're borderline". Meer heeft Dirk De Wachter niet nodig om zijn vorige boek uit de doeken te doen. En meteen begrijp ik ook Leonard Cohen wat beter. Of toch niet?

Volgende week

Het ligt niet aan haar, maar aan ons: ze was vorige week al aangekondigd, maar volgende week komt ze echt: Imke Courtois. En ze praat voor een keer niet over sport, maar over Imke-unlike dingen als eenzaamheid en claustrofobie.

Meest gelezen