Videospeler inladen...

PS-fractieleider Laaouej sceptisch over opdracht preformateurs: "Er is andere oplossing mogelijk dan regering met N-VA"

Koning Filip heeft vanmorgen Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aangesteld als preformateur. Zij moeten uitzoeken of er intensieve gesprekken kunnen worden opgestart tussen de N-VA en de PS met het oog op de vorming van een federale regering. Maar de fractieleider van de PS in de Kamer, Ahmed Laaouej, is erg sceptisch over de slaagkansen van die opdracht. "We zien vooral de verschillen met de N-VA, eerder dan de zaken die ons verbinden."

Een vorm van "democratische hoffelijkheid", zo benoemt Laaouej het feit dat de koning twee preformateurs heeft aangesteld en dat zijn partij - in de figuur van Rudy Demotte - die taak mee op zich neemt. "Maar dat wil niet zeggen dat we om het even wat gaan doen en in een regering gaan stappen die een antisociaal beleid gaat voeren. Vandaag toont de N-VA duidelijk aan dat men in een antisociale logica blijft en bepaalde democratische waarden niet respecteert".

De Kamerfractieleider van de Franstalige socialisten verwijst daarvoor naar het Vlaamse regeerakkoord. "Men raakt bijvoorbeeld opnieuw aan de uitkeringen voor gezinnen en men heeft een discours dat ons niet geruststelt. Wij met de PS willen een antwoord bieden aan de sociale noden, met respect voor de menselijke waardigheid."

"Ik kan me geen twee N-VA's voorstellen", gaat Laaouej verder. "Een N-VA die een Vlaams regeerakkoord sluit dat op hevige kritiek stoot van de linkse partijen aan de ene kant en aan de andere kant een federale N-VA die het tegenovergestelde zou doen. Vandaag zien we vooral de verschillen eerder dan wat ons verbindt met de N-VA"

Wantrouwen

Het wantrouwen tussen de N-VA en de PS is tot nu toe steeds een groot probleem geweest. Dat gaven informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) gisteren ook aan, op de persconferentie waar ze toelichting gaven bij het einde van hun informatieopdracht. Bij de N-VA leeft bijvoorbeeld de overtuiging dat de PS helemaal geen regering wil met de N-VA.

"We willen duidelijk een zo progressief mogelijke regering", zegt Ahmed Laaouej daarover. Een regering zonder de N-VA dus? "Er zijn inderdaad andere oplossingen. We begrijpen de houding van de Open VLD en de CD&V niet, zij blijven vasthouden aan de N-VA. Het is mogelijk om een andere meerderheid te vinden."

Videospeler inladen...

Bij de meeste andere kandidaat-regeringspartijen zijn positievere geluiden te horen, nu N-VA en PS met elkaar samenwerken voor de preformatie. "We moeten op voorhand niet te negatief zijn. De kaarten liggen inderdaad moeilijk, maar moeilijk gaat ook. Het is niet zo dat er nog niets gebeurd is. De informateurs hebben de afgelopen maanden verschillende partijen bij elkaar gebracht", zegt SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir.

Open VLD-Kamerfractieleider Egbert Lachaert en zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten vinden het een goede zaak dat N-VA en PS met elkaar praten. "Het is belangrijk dat die twee partijen het (de preformatieopdracht, red.) aanvaard hebben", aldus Verherstraeten. "Het is een belangrijke symbolische stap. Nu zijn ze wel verplicht om in dialoog te proberen het maximum te doen", klinkt het bij Lachaert.

Meest gelezen