Videospeler inladen...

Vanaf 21 oktober staan de strooiwagens paraat: 108.000 ton zout in voorraad

Vanaf 21 oktober begint de winterdienst bij het Agentschap Wegen & Verkeer en staan de strooiwagens paraat. Voor alle zekerheid worden ze vandaag al eens getest. Alles samen is 108.000 ton strooizout in voorraad. Meer dan genoeg om de winter door te komen, want gemiddeld is er 40.000 ton per winter nodig.

Vorige winter is 34.284 ton zout uitgestrooid op de Vlaamse wegen. Het minste zout (9.113 ton) was nodig in de milde winter van 1989-1990, het meeste (84.711 ton) in de strenge winter van 2009-2010. Dus 108.000 ton zou voldoende moeten zijn om de komende winter door te komen.

Lees verder onder de grafiek:

Voor de totale strooiperiode rekent AWV op 569 medewerkers die stand-by zijn vanaf de derde maandag van oktober tot de vierde maandag van april. Een honderdtal medewerkers staat in voor het opvolgen van het strooien achter de schermen: zij houden de voorspellingen in de gaten en voeren visuele inspecties uit op het terrein. Het effectieve strooien met een strooiwagen gebeurt door aannemers die instaan voor een vrachtwagen en chauffeur.

Bij een algemene strooiactie kunnen er 315 wagens tegelijk uitrijden in Vlaanderen, want zoveel trajecten zijn er in totaal. Elke wagen kan ook een sneeuwploeg krijgen die voorop wordt geplaatst om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen.

Al sinds het begin van deze maand wordt het materieel in heel Vlaanderen getest. Vanmorgen zullen in Antwerpen strooiwagens even uitrijden en een kleine hoeveelheid zout strooien om de leidingen te testen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen