Tielt-Winge zit na parochiefusie met de verkeerde patroonheilige

De zes parochies van Tielt-Winge zijn onlangs samengevoegd. Maar er is wat misgelopen met de naam voor de nieuwe gefuseerde parochie. De Vlaamse regering, die de fusie moet goedkeuren, gaf de parochie de naam van de patroonheilige Donatius terwijl het Donatus moet zijn.

De nieuwe gefuseerde parochie in Tielt-Winge heeft de naam gekregen van de verkeerde patroonheilige. Donatius in plaats van Donatus. Het is maar een letter verschil, maar in de wereld van de heiligen maakt dat een groot verschil.

Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open VLD): "Sint-Donatus is de heilige die hier in de gemeente aanbeden wordt tegen de bliksem en de donder. En de heilige Donatius is de patroonheilige van de stad Reims en die wordt aanroepen tegen overstromingen. Toen de nieuwe naam van onze gefuseerde parochie bekendgemaakt werd, was ik toevallig in Reims, bij Donatius dus", lacht de burgemeester. 

Wat nu? 

Wat gaat de burgemeester daar nu aan doen? "Ik kan daar niks aan doen", zegt Beeken, "want dat is mijn bevoegdheid niet". "Maar we gaan wel signaleren aan de nieuwe minister van binnenlandse zaken dat men aan Tielt-Winge de verkeerde patroonheilige heeft toegewezen." 

Meest gelezen