Janusz Wojciechowski tijdens zijn tweede hoorzitting, vandaag.
AFP or licensors

Tweede keer goede keer voor Poolse en Zweedse kandidaat-Eurocommissaris

De Poolse kandidaat-Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski en de Zweedse kandidate voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson krijgen dan toch groen licht van het Europees Parlement. De Pool gaf tijdens een eerste hoorzitting op 1 oktober een bijzonder zwak optreden, maar deed het bij zijn herexamen vandaag veel beter. Voor de Zweedse volstonden de bijkomende schriftelijke vragen.

De verkozen voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Pool Janusz Wojciechowski de portefueille Landbouw toebedeeld. Maar Wojciechowski, nochtans zelf jarenlang lid van de commissie Landbouw in het Europees Parlement, gaf tijdens zijn hoorzitting op 1 oktober bijzonder vage antwoorden. Op een vraag over wat hij wil doen voor kleine landbouwers die gevolgen ondervinden van handelsverdragen met bijvoorbeeld Argentinië of Brazilië, antwoordde de Pool bijvoorbeeld dat hij "voorstellen" zou indienen.

De commissie Landbouw was niet onder de indruk en Wojciechowski moest zeven schriftelijke vragen beantwoorden. Vandaag keerde hij terug naar het parlement voor een herkansing en die verliep al heel wat beter. "We concluderen dat mijnheer Wojciechowski beter voorbereid was dan voor zijn eerste hoorzitting", zei commissievoorzitter Norbert Lins. "De coördinatoren waren tevreden met zijn vastberadenheid om voor de landbouwsector te vechten. We feliciteren hem met zijn ondersteuning, en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking."

Tegelijkertijd kreeg Wojciechowski nog een waarschuwing mee. "Hij weet nu dat we zijn verdere stappen van erg nabij zullen opvolgen en dat we zullen aandringen op de antwoorden die we nodig hebben voor een succesvol landbouwbeleid", aldus Lins.

Ylva Johansson tijdens haar hoorzitting een week geleden.
AFP or licensors

Ook Johansson overtuigde niet tijdens haar hoorzitting en moest bijkomende schriftelijke vragen beantwoorden. Die volstonden blijkbaar, meldt haar fractie, de Europese socialisten van S&D. Ook zij mag dus naar de commissie.

Dat kan niet van alle oorspronkelijke kandidaat-commissarissen gezegd worden. Het Europees Parlement stuurde eerder al twee kandidaten van von der Leyen huiswaarts: de Roemeense Rovana Plumb en de Hongaar Laszlo Trocsanyi. Plumb vanwege een lening die ze niet kon verantwoorden, Trocsanyi omdat hij de banden met een advocatenkantoor dat zijn naam draagt niet kon ophelderen.

Ook de Française Sylvie Goulard zit in de problemen. Tegen haar loopt een onderzoek naar fictieve tewerkstelling in het Europees Parlement.

Meest gelezen