Videospeler inladen...

Voetbalclubs klagen over gevolgen voetbalschandaal: "Moeilijk om nog rekeningen te openen bij banken"

Bijna een jaar na de start van het grote onderzoek in het Belgische voetbal, klagen clubs dat ze er nauwelijks nog in slagen om rekeningen te openen bij banken. De reden? Het voetbal wordt sinds kort beschouwd als een sector die gevoelig is voor witwaspraktijken.

"Sinds we een jaar geleden zijn overgenomen door een buitenlandse investeerder, ondervinden we problemen met onze bankrelaties. [Union is nu in handen van de Britse miljardair Tony Bloom, red.] We worden zelfs buitengegooid door de bank zonder een reden te krijgen", zegt Philippe Bormans, gedelegeerd bestuurder van Union Sint-Gillis, een Brusselse club uit 1B. "Eerst dachten we nog dat het aan ons lag, maar nu blijkt het probleem veel breder te zijn."

Union kreeg een jaar geleden een brief dat de club binnen twee maanden van bank moest veranderen. "We dachten eerst dat dat geen groot probleem zou zijn. Een vijftal banken reageerde positief op onze vraag om naar hen over te stappen. Maar onze accounts bij die banken werden een voor een gesloten, nog voor we een activiteit hadden kunnen doen. Uiteindelijk hebben we toch nog een bank gevonden", vertelt Bormans. 

Voor Union gaf dat veel moeilijkheden: "We hebben personeel, spelers, trainers, medewerkers. Die mensen moeten hun loon krijgen, we moeten onze rekeningen betalen. Dus we hebben een bank nodig. Daarom hebben we ook contact opgenomen met Febelfin, de federatie van de banken, om dit op te lossen."

"We horen dat de hele voetbalsector geviseerd wordt," vult Bormans aan, "en blijkbaar begint men bij clubs die in buitenlandse handen zijn of die verlieslatend zijn. Ik denk wel dat het voetbalschandaal dat allemaal in een stroomversnelling heeft gebracht. Maar wij zijn daar natuurlijk nooit in genoemd. In dit geval lijkt er een probleem te zijn met de hele voetbalsector, en de structuren erachter."

Voetbal bovenaan Europese lijst met "gevoelige" activiteiten

"De Europese commissie stelt elk jaar een lijst op van activiteiten die het risico lopen dat er geld wordt witgewassen. En sinds begin deze zomer staat het voetbal helemaal bovenaan die lijst", legt Karel Van Eetvelt van bankenfederatie Febelfin uit. "Dus daar moeten we rekening mee houden. We zien ook dat het nieuwe schandaal tot weinig vernieuwing leidt. En ook in het algemeen worden de anti-witwasregels elk jaar strenger. En onze banken riskeren zware boetes als ze die regels niet naleven, tot tien procent van hun wereldwijde omzet."

De bankenfederatie noemt het logisch dat vooral clubs met een buitenlandse eigenaar het moeilijk hebben om geld te vinden: "Een bank moet bij een transactie nagaan waar het geld vandaan komt. Als dat geld uit het buitenland komt, is het moeilijker op te sporen. Als die bank dat niet kan nagaan, moet ze dat melden, en als dat vaak gebeurt, dan is er een probleem."

"Te weinig transparantie"

Wil dat dan zeggen dat er iets mis is met de clubs die het moeilijk hebben om een bank te vinden? Van Eetvelt: "Ik heb natuurlijk geen zicht op de individuele zaken, maar een bank gaat wel goed nakijken hoe die transacties verlopen. Als een bank echt zegt: we stoppen de samenwerking, dan wil dat zeggen dat er te weinig transparantie is in de betalingen van de club. En als er geen duidelijkheid is, dan gaan ze het risico niet meer lopen om die club te gaan bedienen. Net omdat die boetes op witwaspraktijken zo hoog zijn."

We denken dat veel clubs hun handelingen en hun houding gaan moeten veranderen

Karel Van Eetvelt (Febelfin)

De bankenfederatie zegt dat ze nu overlegt met verschillende clubs en met de profliga om te kijken of er oplossingen mogelijk zijn. "We hebben er geen belang bij dat clubs geen bank meer zouden vinden. Daarom proberen we hen duidelijk te maken wat voetbalclubs precies moeten doen om zich aan de regels te houden. Maar we denken dat veel clubs toch wel hun handelingen en hun houding gaan moeten veranderen. Alles moet transparant worden: van waar het geld komt, hoe transfers gebeuren. Als dat goed georganiseerd wordt, zou er normaal geen probleem mogen zijn", besluit Van Eetvelt.

Union zegt alvast dat het daartoe bereid is: "Wij moeten al alles op tafel leggen voor de licentiecommissie, dus transparantie is voor ons geen enkel probleem."

Sporza-journalist Peter Vandenbempt: "Ook OHL en Westerlo"

Sporza-Journalist Peter Vandenbempt heeft nog weet van andere clubs die in dezelfde situatie zitten als Union Sint-Gillis. "Er is mij bevestigd bij Oud-Heverlee Leuven dat ze ook een brief hebben gekregen van hun bank dat de samenwerking onmiddellijk wordt stopgezet zonder aanwijsbare reden. En ook Westerlo heeft van drie verschillende banken dezelfde mededeling gekregen", zegt hij in "De wereld vandaag". Die beide clubs uit 1B hebben, net zoals Union Sint-Gillis, buitenlandse eigenaars.

Voorlopig is de impact op het Belgische voetbal nog beperkt, maar de problematiek kan zich uitbreiden. "Sommigen zeggen dat ze niet de indruk hebben dat dit over de hele voetbalwereld gaat uitdeinen, anderen zeggen dat dit nog maar het begin is en dat andere clubs zullen volgen."

Vandenbempt wijst erop dat de Europese regels flink strenger zijn geworden en dat banken grote boetes riskeren. "Het is geen Belgisch fenomeen. Er was ook zoiets als Football Leaks, waaruit blijkt dat het hele internationale voetbal ten prooi is gevallen aan financiële malversaties. De banken zijn heel beducht voor het minste dat er fout loopt."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen