2019 Getty Images

Ophef over vrouw Amerikaanse diplomaat die land ontvlucht is na ongeval, "ze moet berecht worden in Verenigd Koninkrijk"

In het Verenigd Koninkrijk is er veel verontwaardiging omdat Anne Sacoolas, de vrouw van een Amerikaanse diplomaat de diplomatieke immuniteit van haar man misbruikt zou hebben. De vrouw raakte in augustus betrokken in een verkeersongeval, waarbij de 19-jarige jongeman Harry Dunn om het leven kwam. Om een mogelijke vervolging te ontlopen, vertrok de vrouw kort nadien terug naar huis in de Verenigde Staten. De Britse premier Boris Johnson vindt dat ze in het Verenigd Koninkrijk berecht moet worden. 

Het ongeval gebeurde in augustus, in de buurt van Oxford, niet ver van een Britse militaire basis waar ook leden van de Amerikaanse inlichtingendiensten werken. De jongeman was op weg met zijn motor toen hij door een wagen werd aangereden, die werd bestuurd door de vrouw van de Amerikaanse diplomaat. Volgens getuigen reed de vrouw aan de verkeerde kant van de weg.

De vrouw gebruikte de diplomatieke immuniteit van haar man, om het Verenigd Koninkrijk te verlaten en terug naar de Verenigde Staten te keren. De Britse politie vroeg om die immuniteit in te trekken, maar de Verenigde Staten zouden dat geweigerd hebben. En dat schiet veel Britten in het verkeerde keelgat, omdat de vrouw op deze manier geen verantwoording kan afleggen voor het dodelijke ongeval.

De politie liet in een tweet al weten dat ze in de sterkste bewoordingen aan de Amerikaanse ambassade gevraagd hadden om haar immuniteit op te heffen.  Bij het eerste onderzoek kreeg de politie van de Amerikaanse autoriteiten nog het bericht dat de vrouw volledig zou meewerken en dat ze het land niet zou verlaten. Maar dat deed ze wel nadat ze een eerste keer ondervraagd was. 

(lees verder onder de tweet) 

Boris Johnson: "Kan niet dat diplomatieke immuniteit hiervoor gebruikt wordt"

Op de Britse openbare omroep BBC zeiden de ouders van het 19-jarige slachtoffer geschokt te zijn. “We krijgen hem er uiteraard niet mee terug, maar we moeten handelen. Het is zo oneerlijk dat ze gewoon vertrokken is, zonder verantwoording af te leggen. Ze had nochtans beloofd om hier te blijven, maar na de begrafenis ontdekten we dat ze weer naar de Verenigde Staten was vertrokken”, zegt moeder Charlotte Charles.

Ondertussen moeit ook de Britse politiek zich met de zaak. “Het kan niet zijn dat de diplomatieke immuniteit voor dit soort zaken gebruikt wordt”, zei premier Boris Johnson gisteravond. “We hebben het al besproken met de Amerikaanse ambassadeur hier in het Verenigd Koninkrijk. Als het niet opgelost geraakt, dan aarzel ik niet om het aan te kaarten bij de president en het Witte Huis.” 

Meest gelezen