Videospeler inladen...

OCAD-topman suggereert om Belgische IS-strijders bij ons te berechten: "Dan hebben we ze onder controle"

Paul van Tigchelt, directeur van OCAD, het coördinatiecentrum voor de dreigingsanalyse, zegt in "Terzake" dat we goed moeten nadenken over de Belgische IS-strijders die nu nog in Syrië zitten. "Als we ze hier opvolgen en berechten, hebben we er controle over."

"We hebben weet van ruim vijftig Belgische FTF'ers in de gevangenenkampen van de Koerden. Twintig mannen en zo'n vijfendertig vrouwen" zegt Paul Van Tigchelt, de baas van OCAD, aan Kathleen Cools.  FTF staat voor Foreign Terrorist Fighters, IS-strijders die gevangen zijn genomen door de Koerden.

Wat gebeurt er met de IS-gevangenen wanneer de Koerden straks tegen de Turken moeten vechten? 

Paul Van Tigchelt, OCAD

"We zien nu al dat het in die Koerdische kampen moeilijk wordt" zegt de OCAD-topman. "Vooral het kamp Al-Hol is overbevolkt. Daar zitten 70.000 gevangenen opeengepakt. Er gebeuren wel eens ontsnappingen. Dat zijn kleine kalifaten geworden, en dat is iets wat ons zorgen baart."

En wat gebeurt er straks, wanneer de Koerdische strijders al hun aandacht nodig hebben voor de Turkse vijand? "Het staat in de sterren geschreven dat de beveiliging van die gevangenkampen dan in gevaar komt. Gelukkig is het voor die gewezen strijders een stuk moeilijker geworden om weer naar Europa te komen, dankzij de deal die we met Turkije hebben. Maar waterdicht is de controle helaas niet."

Wat moeten we dan doen met die strijders, toch Belgische burgers? "Een moeilijke situatie, want ze moeten in elk geval voor het gerecht komen", zegt Van Tigchelt. "We moeten vermijden dat ze onderduiken en hier weer opduiken."

Is het dan niet de veiligste oplossing om die mensen terug te halen en ze hier te berechten? "Als de kans bestaat dat ze ontsnappen, "in de natuur verdwijnen", dan halen we ze beter naar hier, dan hebben we tenminste controle", zo geeft de OCAD-baas toe.

We moeten dringend beslissen, daar zijn we het allemaal over eens 

Paul Van Tigchelt, OCAD

En, wil Kathleen Cools nog weten, gezien de situatie die nu dreigt te ontstaan (met het mogelijke Turkse offensief tegen de Koerden in Syrië) moeten we dus snel knopen doorhakken? "Het is een inderdaad dringende aangelegenheid, ik denk dat we het daar allemaal over eens zijn", besluit de topman van OCAD. 

Bekijk het gesprek met Paul Van Tigchelt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen