Witte Huis weigert mee te werken aan "onwettig" afzettingsonderzoek Amerikaanse president Donald Trump

Het Witte Huis heeft gezegd dat het niet zal meewerken met het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden naar een eventuele afzetting van de Amerikaanse president Donald Trump. In een brief roept het Witte Huis op om het onderzoek, dat het "grondwettelijk gezien onwettig" noemt, te laten vallen. 

De zogenoemde impeachment-procedure blijft voor beroering zorgen in de Verenigde Staten. De Democraten, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben, startten de procedure eind vorige maand op. Dat gebeurde nadat president Trump tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter.

Een melding van een klokkenluider vormde de aanleiding voor een onderzoek naar afzetting in het Huis van Afgevaardigden, de eerste stap in de impeachment-procedure. Enkele dagen geleden heeft een tweede klokkenluider zich gemeld.  

Maar het Witte Huis weigert elke medewerking. Advocaten van het Witte Huis hebben nu een brief geschreven aan de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en de leiders van de drie Democratische commissies die onderzoek doen naar Trump. Daarin beschuldigen ze de Democraten van "politiek theater".  

"Het onderzoek is ongegrond en ongrondwettelijk", luidt het. Ze baseren zich op het argument dat de Democraten geen stemming hebben gehouden in het Huis van Afgevaardigden voorafgaand aan het onderzoek. Bij de onderzoeken naar afzettingsprocedures tegen de presidenten Andrew Johnson, Richard Nixon en Bill Clinton was dat wel het geval. Volgens het Witte Huis had dat dus nu ook moeten gebeuren.

"Om zijn plichten aan het Amerikaanse volk, de grondwet en alle toekomstige bekleders van het ambt van president na te komen, kan de president en zijn regering onder deze omstandigheden niet meewerken aan jullie partijdige en ongrondwettelijke onderzoek."

"De Democraten willen op deze manier de uitslag van de verkiezingen van 2016, die door president Donald Trump werden gewonnen, tenietdoen”, klinkt het. Nancy Pelosi houdt vol dat er geen regels worden geschonden en zegt dat de gang van zaken binnen de grondwettelijke rechten van het Huis valt. Ze waarschuwt Trump: "Meneer de president, je staat niet boven de wet. We zullen je verantwoordelijk houden."

De Democraten en de regering lijken in ieder geval af te koersen op een complexe discussie over de interpretatie van de regels voor een afzettingsprocedure.

Meest gelezen